melkCalcium (kalk) is één van de belangrijkste mineralen voor een mens.  Het wordt namelijk door het lichaam gebruikt om de tanden en botten te onderhouden. Calcium zit vooral in zuivelproducten als melk of kaas. Een gebrek aan calcium kan voor vele gezondheidsproblemen zorgen. Bij een kind te weinig calcium binnenkrijgt kan dit zorgen voor een scheve groei van botten of skeletvervorming. Gelukkig zit calcium in veel etenswaren dus de kans dat u een gebrek heeft aan calcium is niet heel erg groot.

Bevorderen van calciuminname

Er is een vitamine welke de calciuminname kan bevorderen, dit is vitamine D. Wanneer je dus voldoende vitamine D tot je neemt én calcium dan loop je geen kans op een tekort. Andersom dit ook het geval zijn. Neem je voldoende calcium tot je, maar krijg je nauwelijks vitamine D binnen? Dan loop je een grote kans op een calcium tekort. Vitamine D is dus voor botontkalking en botaansterking even belangrijk als de calcium zelf.

Teveel calcium in uw lichaam kan ook gevaarlijk zijn. Een teveel aan calcium kan namelijk zorgen voor moeilijkheden bij het opnemen van andere mineralen of ijzers. Het kan ook nog gebeuren dat u door een teveel aan calcium nierstenen krijgt.

De aangerade maximale hoeveelheid calcium die per dag veilig is is 2500 miligram. Op veel verpakkingen staat vaak wel hoeveel calcium er in dit product zit dus u kunt dit bijhouden. 2500 miligram is echter vrij veel dus de kans dat u teveel binnenkrijgt is niet heel groot.

Waar zit het in?

Calcium zit zoals veel mensen denken niet alleen in melk of zuivel. Calcium wordt namelijk door verschillende planten uit de grond opgezogen. Doordat dieren deze planten vervolgens opeten komt de calcium vervolgens ook terecht in het eindproduct. Dit zijn dus vaak de zuivelproducten. In sommige groenten zit dus ook veel calcium. De planten halen dit rechtstreeks uit de grond.

Samenvattend is calcium een heel belangrijk mineraal voor de mens. Vooral voor baby’s en voor ouderen is het heel belangrijk. Voor baby’s is het belangrijk omdat de botten en tanden van een baby nog niet heel erg sterk zijn en deze moeten dus aangesterkt worden met hulp van buitenaf, namelijk door calcium. Voor ouderen is het belangrijk omdat men op oudere leeftijd last krijgt van botontkalking en andere problemen met de botten. Calcium gaat deze problemen tegen en zorgt voor sterkere botten voor de ouderen. Calcium kan gevaarlijk zijn als iemand er teveel van binnenkrijgt, dit is echter uiterst zeldzaam en komt bijna nooit voor.