Is kalium goed voor ons lichaam?

aardappels

200 gram aardappelen zorgen voor een kwart van de ADH kalium.

Een belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam is Kalium. Het is verantwoordelijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam. Ook regelt kalium de bloeddruk. Natrium is bloeddrukverhogend en er zit een werkzame stof in die dit effect van het natrium tegenwerkt. Als men genoeg kalium binnenkrijgt is natrium dus niet langer heel erg schadelijk voor de bloeddruk in het lichaam.  Er zijn hedendaags ook veel producten op de markt die kalium en natrium mengen, in de vorm van een bepaalde soort keukenzout.

Een tekort van kalium kan ontstaat doordat u binnen een korte tijd lijdt aan diarree of veel heeft moeten overgeven. Als dit het geval is en u het gevoel heeft dat u een kaliumtekort heeft is het handig om veel aardappelen of groente en fruit te eten. In deze producten zit namelijk erg veel kalium. Het is dus niet nodig om kaliumtabletten in te nemen. Als men toch denkt dat dit nodig is moet dit overlegd worden met een dokter.

Waar zit kalium in?

Kalium is terug te vinden in diverse groenten en fruit. Een portie (200 gram) broccoli bevat al een kwart van de aanbevolen hoeveelheid. Andere voedingsmiddelen welke voldoende kalium bevatten zijn: aardappelen (200 gram, 23% ADH), linzen (100 gram, 21 ADH), een banaan (15% ADH), spinazie (90 gram, 10% ADH), yoghurt (200ml, 9% ADH), runderrookvlees (1 plak, 1% ADH).

Opname van Kalium door de nieren

De nieren zijn verantwoordelijk voor de juiste hoeveelheid kalium die wordt ingenomen door een mens. Doordat bijna 90% van alle kalium in een lichaam wordt uitgeplast, kunnen de nieren precies regelen hoeveel wordt opgenomen in het lichaam. Als u te weinig binnenkrijgt is dit dus niet gelijk catastrofaal. Een tekort aan kalium kan worden herkend aan bepaalde symptomen. Als iemand last heeft van bijvoorbeeld verzwakte spieren, misselijkheid of verminderde eetlust kan het zo zijn dat er sprake is van een tekort. Een overschot aan kalium komt eigenlijk alleen voor als de nieren van een lichaam niet meer optimaal functioneren. Dit gebeurt vaak in combinatie met bepaalde medicijnen. Als iemand heel veel kalium eet op één dag en het niet uitplast kan dit leiden tot een overschot. Als dit heel ernstig is kan dit zelfs leiden tot een hartstilstand. Gelukkig komt dit nauwelijks voor en kan gesteld worden dat Kalium niet heel erg gevaarlijk is voor een mens.

Kalium is wel heel belangrijk voor het lichaam. Het regelt de bloeddruk en de vochtbalans. Ook zorgt het ervoor dat spieren zich kunnen aanspannen. Men hoeft zich geen zorgen te maken over de inname van kalium, tenzij diegene problemen heeft met zijn of haar nieren. Kaliumpillen dienen alleen ingenomen te worden in overleg met een arts.