garnalenJe zult het misschien niet direct zeggen, maar koper is heel belangrijk voor ons. Zonder het spoorelement koper in ons lichaam zouden we niet kunnen overleven. Het is namelijk van belang voor de zuurstof in het bloed. Koper zorgt er namelijk voor dat de ijzer die in ons bloed zit kan aanhechten aan onze rode bloedlichaampjes. Verder is het ook nog eens belangrijk voor de huid en voor de botten. Het zit vooral in het vlees van organen van dieren, maar is ook terug te vinden in veel groente en fruit. Als iemand dus normaal eet krijgt iemand vaak ook wel genoeg koper binnen.

Veilige marge

Het is niet veilig om meer dan 5 mg koper per dag binnen te krijgen. Dit geldt echter niet voor zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen geven het namelijk door aan hun kindje. Hierom moeten ze dus zelf veel meer koper binnen krijgen. Verder zit er in moedermelk ook veel koper. Dus moeten vrouwen die borstvoeding geven ook meer binnen krijgen dan de normale mens. Een zwangere vrouw krijgt om deze redenen dan ook vaak een voorschrift van de dokter om extra koper in te nemen. Dit kan gebeuren in de vorm van tabletten of van een bepaald aangepast dieet dat veel koper bevat. Als een vrouw op zo’n moment niet genoeg koper binnenkrijgt raakt de baby ondervoed en krijgt de vrouw ook gezondheidsproblemen.

Waar zit koper in?

Koper is met name terug te vinden in vlees, vis, graan en noten. Zo bevat een portie garnalen al 56% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Ook chocolade (25 gram, 33% ADH) en noten (1 handje, 28%) zijn koperhoudende producten. Daarnaast is het ook terug te vinden, maar in mindere mate, in groente en fruit.

Tekort aan koper?

Het komt zelden voor dan mensen een teveel of tekort aan koper in hun lichaam hebben. Een teveel aan koper ontstaan eigenlijk alleen als mensen verontreinigde producten hebben binnengekregen. Bij een overschot krijgt het lichaam last van pijnen in de maagstreken, braken en diarree. Een tekort komt eigenlijk alleen voor bij baby’s die te vroeg geboren zijn of bij baby’s die niet genoeg voeding hebben gehad. Als iemand een langdurig tekort heeft aan koper heeft diegene last van:

  • bloedarmoede
  • botafwijkingen
  • verminderd afweersysteem

Het is dus wel mogelijk om te zeggen dat koper heel belangrijk is voor het menselijk lichaam. Het is betrokken bij veel belangrijke processen in het lichaam en zonder zou de mens niet kunnen leven. Koper kan in overvloed gevaarlijk zijn voor de mens. Het komt echter maar heel erg zelden voor dat dit gebeurt. Een tekort aan koper komt ook bijna nooit voor. Alleen bij kleine baby’s is het soms gebeurd. Dit zorgde echter alsnog niet voor gevaarlijke situaties.