spinazie

200 gram spinazie bevat 50% van de ADH magnesium.

Magnesium is een belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam. Het is namelijk grotendeels verantwoordelijk voor de opbouw van lichaamseiwit en het helpt mee aan de opbouw van de botten. Ook is magnesium van belang voor de spieren. Het zorgt er namelijk voor de spieren zich samen kunnen trekken. Zonder magnesium zouden de spieren zich dus feitelijk niet kunnen bewegen en zou de mens niet kunnen leven. Als een spier niet kan bewegen betekent dit namelijk ook dat het hart niet kan kloppen. Hierom is het zeer belangrijk dat iedereen genoeg magnesium binnen krijgt.

Vermoeidheid door een tekort aan magnesium

Je lichaam kan zelf geen magensium aanmaken maar het is wel in veel voedsel terug te vinden. Wat dacht je van brood, groente, vlees, zuivel etcetera. Ondanks het feit dat het in veel voedsel voorkomt is er toch nog regelmatig sprake van een tekort aan deze mineraal. Volgens De Wereld Gezondheids Organisatie heeft 20% van alle mensen in West-Europa te maken met een tekort. Dit heeft met name te maken een slecht of ongezond eetpatroon. Als u wel een magnesium tekort heeft kunt u dit herkennen aan lusteloosheid of vermoeidheid en aan spierkrampen. Het kan slecht voor een mens worden als men er teveel van binnenkrijgt. Dit komt echter alleen voor als u speciale magnesiumtabletten slikt. Een teveel kan worden herkend aan darmklachten en/of diarree.

Van belang bij veel processen

Magnesium is belangrijk in veel processen in het menselijk lichaam en daarom is het handig dat het in veel producten zit. Als men het gevoel heeft dat ie toch last heeft van een magnesiumtekort doordat hij of zij moe of lusteloos is kan diegene ook nog magnesiumtabletten kopen. Neem er hier echter niet teveel van in, want dit kan leiden dat darmklachten en diarree. Hierom is het ook handig om altijd met een dokter of huisarts te overleggen over of het slim en gezond is om extra tabletten te slikken. Een arts weet het best wat goed is voor een menselijk lichaam en kan hierom prima inschatten of iemand extra magnesium tabletten nodig  heeft.

Zwangere vrouwen

Vrouwen die zwanger zijn wordt vaak aangeraden om nog meer magnesium binnen te krijgen dan normaal. Dit wordt vaak gezegd omdat de vrouwen die zwanger zijn een deel door moeten geven aan hun baby. Als de zwangere vrouw geen extra magnesium zou krijgen zouden zij en de baby allebei te weinig binnen krijgen waardoor ze allebei last kunnen krijgen van de effecten van een magnesium tekort. Om deze redenen wordt er ook meestal altijd aan vrouwen magnesium tabletten voorgeschreven. Hierdoor blijven de zwangere vrouw en de baby gelukkig en gezond tijdens de zwangerschap.

Hoeveel heb ik nodig?

De hoeveelheid verschilt per geslacht en leeftijd, maar er zijn richtlijnen opgesteld waar je je aan kunt houden. Daarnaast is het goed om te weten dat je extra magnesium nodig hebt wanneer je veel stress hebt, zwaar lichamelijk werk uitvoert of intensief sport. Neem je veel calcium tot je? Kijk dan uit, want een overdosis van calcium kan een remmende werking hebben op de opname van magnesium.

Kinderen:

6-11 maanden80
1-2 jaar85
2-5 jaar120
6-9 jaar200

Mannen:

9-13 jaar280
14-18 jaar350
19-50 jaar350
50-70 jaar350
> 70 jaar350

Vrouwen:

9-13 jaar280
14-18 jaar280
19-50 jaar280
50-70 jaar280
> 70 jaar280
Zwangere vrouwen280
Vrouwen die borstvoeding geven280

Bovenstaande waarden zijn gebaseerd op het Nordic Nutrition Recommendations 2012.