oesters

Oesters – een bron van zink

Zink is een mineraal dat ons lichaam nodig heeft voor de opbouw van eiwitten. Doordat zink helpt met de opbouw van eiwitten is het dus ook belangrijk voor de opbouw van weefsel. Zink is eigenlijk overal bij betrokken. Het helpt ook bij een goed geheugen, is gezond voor de botten, voor het haar en voor de huid.

Zink in alledaagse producten

Zink zit een veel alledaagse producten zoals bruin brood, vlees, vis en rijst. Het is niet veilig voor mensen om meer dan 25 mg zink per dag binnen te krijgen. Men moet wel bedenken dat aan deze gekozen waarde van 25 mg nog een ruime marge vastzit. Het is voor een mens dus niet gelijk gevaarlijk als deze grens eenmalig wordt overschreden. Als deze grens echter meermalig wordt overschreden kan dit wel zorgen voor lastige situaties. Op acute basis zijn de gevolgen van een teveel aan zink vooral misselijkheid en braken. Niet levensbedreigend dus. Op lange termijn zorgt een teveel aan zink voor mogelijke bloedarmoede en een verminderde weerstand.

Een gevaar bij een tekort aan zink?

Een tekort aan zink kan ook gevaarlijk zijn. Bij jonge kinderen komt een tekort vrij regelmatig voor. Een tekort aan zink bij jonge kinderen zorgt in dit geval voor groeistoornissen. Ook kan een kind ernstig ondervoed raken als gevolg van een tekort. Bij volwassen mensen zorgt een zink tekort vooral voor verslechterde reuk en geur of nachtblindheid. In zeldzamere gevallen kan men ook nog last krijgen van huidafwijkingen.

Tekorten aan zink komen ook vaak voor bij topsporters. Dit komt omdat deze mensen hun lichamen uitputten en dus ook het zinkgehalte. Hierom nemen sporters ook vaak zinksupplementen. Vrouwen die de anti conceptie pil slikken kunnen ook zinkproblemen krijgen. Dit komt omdat de pil zorgt voor een verminderde toename van zink. Het is daarom ook aangeraden voor vrouwen die de pil slikken om extra supplementen te nemen. Alcholisten kunnen ook in de problemen komen door zinktekort. Alcoholisten hebben namelijk vaak al lever problemen. Omdat een zinktekort ook nog zorgt voor leverproblemen zijn alchoholisten hierbij dubbel de pineut.

Zink is heel belangrijk voor een mens. Het is daarom belangrijk dat iedereen in de gaten houdt of hij of zij wel genoeg binnen krijgt. Veel vlees eten kan zorgen voor een hogere hoeveelheid zink in het lichaam en is daarom aangeraden voor mensen met een laag zinkgehalte. Ook is het mogelijk om zinksupplementen te nemen, deze zijn relatief ongevaarlijk.