Alle vitamines van A tot K

Eigenlijk weet iedereen wel dat vitamines goed voor je zijn en vele voordelen hebben. Dagelijks worden consumenten gebombardeerd door advertenties die te maken hebben met vitamines. Ook ouders die aan hun kinderen vertellen dat vitaminen erg belangrijk zijn, kunnen niet altijd beschrijven waarom ze precies zo belangrijk zijn. Het is nuttig om belangrijke informatie omtrent de verschillende vitamines te kennen. We geven je graag inzicht in de vitamines die je nodig hebt en vertellen graag in welk voedsel je deze vitamines aantreft.

Soorten vitamines

Er zijn dertien verschillende vitamines die allen hun eigen Er bestaan twee grote soorten van vitamines, namelijk: vitamines die in vet oplosbaar zijn en vitamines die in water oplosbaar zijn.

Vet oplosbare vitaminen

Vet oplosbare vitaminen worden in het vetweefsel opgeslagen. Deze vitamines blijven actief in het lichaamsvet totdat ze nodig zijn. Deze vet oplosbare vitamines kunnen tot zes maanden in het lichaam blijven. Vitaminen A, vitamine D, vitamine E en vitamine K zijn de vier vet oplosbare vitamines.

Water oplosbare vitaminen

De water oplosbare vitaminen zijn heel anders dan de vet oplosbare vitaminen, omdat ze niet opgeslagen worden in het lichaam. In water oplosbare vitaminen worden via de bloedbaan verplaatst. Hetgeen niet gebruikt wordt, plast men uit. Omdat deze water oplosbare vitaminen slechts een korte tijd in het lichaam verblijven, moeten ze vaak vervangen worden. Er zijn in totaal 13 water oplosbare vitaminen zijn: B1/thiamine, B2/riboflavine, B3/Nicotinezuur, B5/Pantotheenzuur, B6/pyridoxine, B8/Biotine, B11/foliumzuur, B12/cobalamine en vitamine C.

Hoe vitamines helpen

De meeste mensen begrijpen dus dat vitamines zeer nuttig zijn, maar ze weten niet precies wat elke vitamine doet. Vitamine A is zeer belangrijk voor het gezichtsvermogen en het helpt mensen om kleuren duidelijker te zien, alsook om de kleuren helderder waar te nemen. Ook helpt vitamine A bij een goede groei en een gezonde huid. Vitamine B daarentegen is betrokken bij de oprichting van rode bloedcellen. Vervolgens houdt vitamine C de lichaamsweefsels gezond, zoals de spieren en het tandvlees. Ook kan vitamine C erbij helpen om infecties te weerstaan en om wonden te genezen.

Vitamine D is een zeer belangrijke vitamine voor het verkrijgen van sterke botten. Deze vitamine helpt eveneens om calcium in het lichaam te absorberen. Vitamine E daarentegen zorgt voor de weefsels in het lichaam, zoals weefsels in de ogen, de huid en de lever. Ook sluit deze vitamine zich aan bij vitamine B tijdens de vorming van rode bloedcellen. Ten slotte helpt vitamine K bij de bloedstolling en samen met vitamine C is het verantwoordelijk om de wonden te genezen.

Zoals je ziet heeft elke vitamine zijn eigen functie en hebben vitamines elkaar weer nodig om goed te kunnen functioneren. Om meer te weten te komen over alle varianten kun je hieronder direct doorgaan naar specifieke vitaminen.

Alle vitamines op een rij:

Bekijk ook eens alle mineralen.