Afbeelding: leverworst

Dat in groente en fruit veel vitamines zitten, is eigenlijk voor iedereen wel bekend. Vitamine A is vooral te vinden in lever, boter en vis, margarine, bak- en braadproducten. Het wordt ook wel Retinol genoemd (of A1).

Zowel voor het tandvlees, het gezichtsvermogen en een gezonde huid is vitamine A een belangrijke toegevoegde waarde voor de gezondheid. Maar teveel aan vitamine A kan leiden tot een groot gebrek aan eetlust, misselijkheid en duizeligheid, spierpijn en oogafwijkingen. Een teveel aan vitamine A kan ontstaan door bijvoorbeeld negen broodjes met leverpastei te eten per dag. Dit lijkt erg veel, maar is wel een goede indicatie om aan te geven waar de grens ligt. Tijdens de zwangerschap kan dit ook de vrucht beschadigen.

Een tekort?

Te weinig aan vitamine A kan van invloed zijn op een verminderde weerstand. Het kan bijvoorbeeld een droge huid en dof haar veroorzaken. Er kan ook sprake zijn van een chronisch tekort. De eerste verschijnselen hiervan zijn nachtblindheid, maar uiteindelijk kan totale blindheid ontstaan. Daarom is het goed om te weten welke hoeveelheid vitamine A je per dag gemiddeld nodig hebt. Mannen hebben 1000 microgram per dag nodig en vrouwen 800 microgram. Voor vrouwen, tijdens de zwangerschap, is het aan te bevelen om 800 tot 1000 microgram per dag te gebruiken. Vitamine A is namelijk belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de baby.

Waar zit vitamine A in?

In welke groente zit vitamine A? Je vindt deze vitamine in wortels (rauw en gekookt), gekookte boerenkool en gekookte spinazie en gekookte broccoli. Ook in andere natuurlijke voedingsbronnen is deze vitamine terug te vinden: lever, kaas, halvarine en margarine en een glas melk.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

In de onderstaande tabel zie je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor vitamine A in μg/dag

1 tot 4 jaar4 tot 7 jaar7 tot 10 jaarvanaf 10 jaar
Man/jongen4005007001000
Vrouw*/meisje400500700800

*Bij zwangere vrouwen wordt 1.000 geadviseerd en bij borstvoedende vrouwen 1.250.