Vitamine B is een verzamelnaam voor 8 verschillende vitamines. Deze 8 vitamines (b1, b2, b3, b5, b6, b8, b11, b12) hebben allen een andere functie en werking op het lichaam. Ze zorgen ervoor dat huid, haar en ogen gezond blijven, het zenuwstelsel en spijsvertering/stofwisseling op peil blijven, net als het energiegehalte en dat het hart goed zijn werk blijft doen.

Voedingsmiddelen

Omdat het lichaam niet altijd zelf vitamines aanmaakt, is het noodzakelijk om de vitamines uit voedingsmiddelen te halen of uit supplementen, welke veelal in diverse winkels te verkrijgen is. Voedingsmiddelen welke vitamine B bevatten zijn onder andere noten en granen, yoghurt en groene groenten.

Tekort vitamine B

Wanneer er een tekort aan vitamine B in het lichaam is opgetreden, kunnen er diverse symptomen ontstaan. Onder andere moeheid komt dan vaak voor. Maar haaruitval, bloedarmoede, zichtafwijkingen en overige klachten welke te maken hebben met huid, haar, ogen, zenuwstelsel en spijsvertering/stofwisseling kunnen voorkomen. De klachten/symptomen verschillen natuurlijk per persoon.

Wanneer er sprake is van een teveel aan inname vitamine B, dan heeft dit niet gelijk gevolgen voor het lichaam. Het lichaam scheidt het teveel aan vitamine weer uit via de natuurlijke weg, de urine.

Soorten vitamine B