Spinazie

Afbeelding: Spinazie, een bron van B11

Vitamine B11 is van belang voor je zenuwstelsel en immuunsysteem en is ook wel bekend onder de naam foliumzuur. Zoals je misschien wel weet is vitamine B oplosbaar in water, dus ook vitamine B11. We kunnen dit het makkelijkst illustreren met een voorbeeld. Een bloemkool bevat veel vitamine B11. Op het moment dat je deze bloemkool in een zeer ruime hoeveelheid water kookt, blijft er maar een klein deel over van de B11, omdat deze vitamine dus oplosbaar is in water. Het is daarom belangrijk dat groenten en aardappels niet gekookt worden in te veel water. Vitamines als vitamine B11 zijn heel belangrijk. Vitamine B11 zorgt namelijk voor een goed en gezond immuunsysteem en bevordert tevens het centrale zenuwstelsel. Hiernaast helpt vitamine B11 ook nog bij het vormen van het DNA en RNA.  Deze vitamine zorgt namelijk voor de vorming van cel bestanddelen en juist deze cellen zorgen zijn de bouwstenen voor je DNA.

Vitamine B11 en een zwangerschap

Vitamine B11 is sowieso heel belangrijk bij de zwangerschap. Het draagt bij aan een gezonde zwangerschap en het bevordert de groei van cellen. Een zwangerschap, waarbij het kindje te weinig vitamine B11 krijgt, vergroot de kans op de geboorte van een baby’tje met een open rug. Omdat foliumzuur vooral voorkomt in groente en fruit wordt een zwangere vrouw aangeraden om hier dan ook voldoende van te nuttigen. Eventueel kun je dit nog aanvullen met voedingssupplementen. Dit om de zwangerschap zo gezond mogelijk voorbij te laten gaan.

Overdosis B11 niet direct schadelijk

Een positieve eigenschap van vitamine B11 is dat het niet schadelijk is wanneer je een grote hoeveelheid tot je neemt. Dit geldt echter alleen als de vitamine B11 via normale voeding is ingenomen, niet via supplementen. Dit komt omdat vitamine B11 uit supplementen gehaald moet worden door uit het lichaam, en dit is niet gezond. Dit kan namelijk leiden tot een tekort aan vitamine B12, en dit kan weer leiden tot andere gezondheidsproblemen.

Wat zijn de gevolgen van een tekort?

Als iemand een tekort heeft aan vitamine B11, dan is de kans groot dat dit persoon problemen heeft met zijn of haar bloed. De witte en rode bloedcellen worden namelijk geholpen en versterkt door vitamine B11. Als er te weinig vitamine B11 is kan dit niet goed gebeuren en wordt het bloed dus aangetast. Hiernaast bestaan dus ook nog de problemen voor de zwangere vrouwen. Aan zwangere vrouwen wordt daarom ook bijna altijd heel veel vitamine B11 toegeschreven. Soms tot wel 10x de hoeveelheid die normaal gesproken is aangeraden voor een normale volwassen vrouw. Dit is niet gevaarlijk omdat er nog nooit is aangetoond dat een teveel aan vitamine B11 schadelijk is voor het lichaam.

Waar zit foliumzuur in?

Foliumzuur of B11 is onder andere terug te vinden in de onderstaande producten:

  • Spinazie
  • Boerenkool
  • Broccoli
  • Muesli
  • Halfvolle melk