Afbeelding: Zalm

Afbeelding: Zalm

Vitamine B12 (ook wel bekend als Cobalamine) is een belangrijke vitamine voor het menselijk lichaam. Vitamine B12 zorgt er namelijk voor dat de aanmaak van rode bloedcellen goed verloopt. Deze vitamine is essentieel voor het lichaam en is het van belang voor een goed en gezond zenuwstelsel. B12 is bijzonder omdat het voor de mens de enige bekende vitamine is die in het lichaam wordt opgeslagen.

Vitamine B12 zit eigenlijk alleen maar in dierlijke producten, denk hierbij aan melk, vis of vlees. Hierom worden vegetariërs dus ook vaak gediagnosticeerd met een laag vitamine B12 gehalte. Dit kan heel ongezond zijn omdat een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot grote gezondheidsproblemen. Een tekort aan vitamine B12 leidt namelijk bijna altijd tot bloedarmoede of macrocytaire anemie. Bloedarmoede kan heel gevaarlijk zijn voor de mens en daarom wordt aan vegetariërs ook altijd aangeraden om er toch voor te zorgen dat zeg genoeg vitamine B12 binnen krijgen. Dit kan dan vaak worden gedaan door middel van bepaalde vitamine B12 injecties. Dit willen vegetariërs echter niet allemaal, omdat ze dit ook nog zien als een dierlijk product en het dus niet in hun lijf willen. Om deze reden is het dus ook logisch dat er veel vegetariërs leiden aan bloedarmoede. Er zijn hedendaags gelukkig wel oplossingen voor. Namelijk soja melk met vitamine B12 toevoegingen en overige zaken in die richting. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat niet elke veganist of vegetariër leidt aan een tekort van vitamine B12.

Tekort aan vitamine b12?

Een andere manier om een tekort van vitamine B12 te komen is door een operatie. Soms wordt een deel van de maag weggehaald zodat bepaalde eiwitten zich niet kunnen ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat de vitamine B12 zich niet kan mengen in het lichaam en hierdoor niet werkzaam kan worden. Daarom worden bij operaties, waar dit een gevaar is,  ook altijd vitamine B12 injecties gegeven.

Wanneer de reserve in het lichaam op een goed niveau is kun je minimaal 3 jaar vooruit, voordat je een tekort oploopt.

Teveel aan B12?

In principe wordt iemand niet ziek van een teveel aan vitamine B12. Mocht je toch te maken hebben met een flinke overdosis dan kan er sprake zijn van diarree, huiduitslag of slapeloosheid. Gelukkig komt dit niet erg vaak voor. De benodigde hoeveelheid wordt namelijk netjes in het lichaam opgeslagen. Als er overschot ontstaat dan zorgen de nieren ervoor dat deze uit het lichaam worden verwijderd. Men spreekt van een overschot als je dagelijks boven de 6 mcg komt.

Foliumzuur en Cobalamine

Vitamine B12 (Cobalamine), vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B6 (pyridoxine) werken nauw met elkaar samen. B12 en B11 zijn samen verantwoordelijk voor de aanmaken van witte en rode bloedcellen. Ook zijn zij betrokken bij de vorming van erfelijk materiaal in het lichaam (DNA). Ook vitamine B6 is betrokken bij b12 en samen zorgen zij voor het normaliseren van het homocysteïnegehalte in het bloed. Het is belangrijk dat dit genormaliseerd wordt, omdat een te hoog gehalte kan zorgen voor hart- en vaatziekten. Maar liefst 20% van de Nederlanders heeft een te hoog gehalte. Zorg dus voor voldoende opname van B6 en B12.

Waar zit het in?

Deze vitamine is met name terug te vinden in dierlijke producten. Dagelijks heb je +/- 2 a 3 micorgram nodig van deze vitamine. De onderstaande producten zijn rijk aan B12:

  • Zalm
  • Kabeljauw
  • Hamburger
  • Halfvolle kwark
  • Ei (gekookt)