Vitamine B2, ook wel bekend als riboflavine, is een belangrijke vitamine voor ons lichaam. Deze vitamine is met name belangrijk voor het zenuwstelsel een een goede spijsvertering. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in de energiehuishouding. Deze vitamine zorgt er namelijk voor dat er energie gehaald kan worden uit de eiwitten, vetten en koolhydraten die je binnen krijgt.

Waar zit het in?

Deze vitamine is voornamelijk terug te vinden in zuivelproducten, vlees, groente, fruit en graan. Door de gezondheidsraad is vast gesteld dat een persoon ongeveer 1,5 milligram per dag nodig heeft van deze vitamine voor mannen en 1,1 milligram voor vrouwen. In één glas melk van 250 ml zit ongeveer 0,25 mg B2. Deze hoeveelheid is al goed voor 35% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Daarnaast is B2 terug te vinden in onder andere: 100 gram varkensfilet (18% ADH), één ei (14% ADH) en 100 gram broccoli (10%).

Deze vitamine is oplosbaar in water. Dit betekent dat wanneer je een product kookt de vitamine voor een groot gedeelte verloren gaat. Wanneer je het toch wil koken gebruik dan een minimale hoeveelheid aan water. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat deze vitamine niet goed tegen licht kan. Bewaar daarom alles in een donkere kast of ruimte. Een andere tip is om alles niet in te kleine stukjes te snijden. Hierdoor kunnen namelijk vitamines verloren gaan.

Tekort of overschot B2

Er zijn (nog) geen nadelige gevolgen bekend bij een overschot van vitamine B2. Er is dan dus ook geen bovengrens vast gesteld. Bij een tekort aan B2 kun je ontstekingen aan bijvoorbeeld de mond krijgen. Daarnaast kan het ook leiden tot vermoeidheidsklachten. Zorg dus voor een voldoende opnamen van deze vitamine.