Bananen

Afbeelding: een bron van B6: bananen

Vitamine B6 is één van vitamines die vallen onder de vitamine B. Dit houdt dus in dat de vitamine oplosbaar is in water. Vitamine B6 wordt ook wel pyridoxine genoemd en zorgt voor een goede weerstand en solide spijsvertering. Om het niveau van vitamine B6 op peil te houden in het lichaam kan het volgende worden gegeten: vlees, vis, eieren en aardappelen.

Eigenlijk zit vitamine B6 in vrijwel al het eten dat er dagelijks geconsumeerd wordt. Er wordt aangeraden dat er voor een volwassen mens voor ongeveer 6 volkorenbroodjes aan vitamine B6 wordt gegeten. Dit is echter alleen maar een aangeraden hoeveelheid. Je hoeft niet bang te zijn dat je teveel binnen krijgt, want het wordt pas onveilig als iemand ongeveer 10 kilo aardappelen opeet op één dag. Als men echter zoveel aardappelen of iets dergelijks eet (wat heel onrealistisch is) is het wel gevaarlijk. Het kan dan namelijk gebeuren dat het centrale zenuwstelsel wordt aangetast. Ook kan het geheugen worden aangetast als er te veel vitamine B6 aanwezig is in het lijf.

Als er te weinig vitamine B6 aanwezig is in het lichaam dan kan dat zorgen voor bijvoorbeeld een depressie. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Het komt ook voor dat men bij een tekort een huidprobleem krijgt of last van de tong.

Kook niet in teveel water

Doordat vitamine B6 oplosbaar is in water is het handig om bijvoorbeeld de groenten niet te koken in al te veel water. Hierdoor verdwijnen de vitaminen namelijk uit de groenten en krijg je geen vitamine B6 binnen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en daarom dient er ook zeker rekening mee gehouden te worden.

Gebrek aan vitamine B6?

In Nederland komt het bijna nooit voor dat iemand een pyridoxine (b6) gebrek heeft. Dit komt omdat het in bijna elk eten zit dat er wordt verkocht in de supermarkt. Dit is natuurlijk heel goed en gezond, aangezien vitamine B6 belangrijk is voor het lichaam. Zwangere vrouwen dienen wel wat meer vitamine B6 binnen te krijgen dan voor normale vrouwen wordt aangeraden. Dit komt omdat de zwangere vrouw als het ware eet voor twee: voor haarzelf en voor de baby. De baby krijgt zijn of haar vitamine B6 via zijn of haar moeder en daarom moet de moeder extra veel vitamine B6 binnen krijgen.

Waarmee krijg ik B6 binnen?

Er zijn veel producten welke vitamine B6 bevatten. In het onderstaande overzicht staan levensmiddelen welke een goede bron van B6 zijn:

  • Banaan
  • Muesli
  • Speklapje
  • Bruinen bonen
  • Ei (gekookt)