rode paprika

Afbeelding: rode paprika

Vitamine c, ook wel ascorbinezuur genoemd, is een vitamine die helpt bij het opbouwen van de weerstand. Het zorgt ook voor gezonde botten, huid, tanden en bloedvaten en een goed functioneren van het zenuwstelsel en draagt bij aan de energie.

Vitamine c werkt als antioxidant en beschermd het lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen spelen een rol bij de verouderingsprocessen in het lichaam en de huid. Als je te weinig van deze vitamine hebt, dan verminderd de weerstand van je lichaam. Ook wondgenezing en opbouw van de bindweefsel wordt minder.

Waar komt het in voor?

Vitamine c komt voor in groente en fruit en dan met name citrusvruchten. Een echte vitamine bom is een kiwi. Deze vrucht bevat 65 mg vitamine C per 100 gram. Naast kiwi komt het ook in grote mate voor in rozenbottel, paprika en zwarte bessen.

Groente & Fruit Vitamine C per 100 gram
Rozenbottels 1250 mg
Paprika 150 mg
Zwarte Bessen 150 mg
Peterselie 154 mg
Witlof 112 mg
Broccoli 93 mg
Groene paprika 89 mg
Spruitjes 85 mg
Kiwi 65 mg
Koolraap 62 mg
Aardbeien 57 mg
Rode kool 57 mg
Sinaasappel 53 mg
Citroen 53 mg
Witte kool 51 mg
Bloemkool 46 mg
Kool, Chinese 45 mg
Aardappel 8 mg

Een teveel aan vitamine c zal het lichaam verlaten via de urine. Dat geeft wel een grote belasting op de nieren. Verder geeft een overschot van vitamine c heeft het een remmend effect op de absorptie van koper. maar verhoogt juist de absorptie van ijzer in het lichaam. Een volwassen heeft ongeveer zestig tot zeventig milligram vitamine c nodig per dag. Hierbij is het belangrijk dat het verdeeld over de dag wordt ingenomen.

Ook kan het voorkomen dat je een tekort aan deze vitamine oploopt. Klachten welke dan kunnen optreden zijn: spierpijn, pijn in de botten, bloeduitstortingen, rode vlekken en tandvleesbloedingen. Heb je in een periode van 3 maanden helemaal geen vitamine C tot je genomen, dan is het mogelijk dat je scheurbuik krijgt.

Vitamine C supplementen of tabletten?

Vitamine c kan je in verschillende vormen kopen bij een drogist of supermarkt. Er zijn tabletten en supplementen die je met water inneemt, ook zijn er kauwtabletten met een frisse smaak. Vitamine c heb je ook in bruistabletten die je met water oplost, ook deze heeft vaak een frisse zoetige smaak waardoor je het makkelijk opdrinkt. Zorg ervoor dat je altijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid inneemt om vitamine c de juiste werking te geven. Deze hoeveelheid vitamine c is altijd bij de verpakking of in de gebruiksaanwijzing aangegeven.