Afbeelding: Zalm

Afbeelding: Zalm

Vitamine D is een vitamine die in het verleden nog weleens onderschat werd. Tegenwoordig zien we steeds meer het nut in van deze vitamine. Het is belangrijk voor je algehele gezondheid en voorkomt verschillende gezondheidsproblemen. Het is namelijk van belang voor je immuunsysteem, je spierfunctie en daarnaast zorgt het ook nog eens voor de ontwikkeling van lichaamscellen.

Deze vitamine kan zelf door het lichaam worden aangemaakt. Wanneer je UV-straling opneemt (door zonlicht!) kan het lichaam dit aanmaken. Het blijkt dat dit met name in het voorjaar en de zomer geldt. In de wintermaanden staat de zon te laag, waardoor je lichaam nauwelijkse vitamine D aanmaakt. Mensen die weinig buiten komen, wordt aangeraden om extra vitamine D te gaan gebruiken. Daarnaast is het bekend dat voor pasgeboren kinderen en mensen met een licht bruine huidskleur extra vitamine D nodig is. Dit is zeker ook belangrijk voor zwangere vrouwen. Vitamine D is dus een belangrijk voedingssupplement. Deze voedingssupplementen zijn te koop in reformzaken en drogisterijen en apotheken. Het is verkrijgbaar in pillen en druppels.

Wanneer in de darmen wat vet of oliën aanwezig zijn, wordt de vitamine D het beste opgenomen. Het wordt opgeslagen in het vetweefsel en organen, o.a. de lever. Voor stevige botten en tanden heeft het lichaam deze vitamine nodig. Het is ook nodig om botontkalking zoveel mogelijk te verminderen, zodat op latere leeftijd botontkalking te beperken. Omdat veel mensen niet voldoende van deze vitamine binnen krijgen is het aan te raden voor volwassenen en oudere mensen om extra vitamine D te slikken.

Gevolgen teveel of te weinig vitamine D

Door te weinig vitamine D kan bij jonge kinderen de Engelse ziekte, rachitis, voorkomen. Het is een afwijking van het skeletstelsel door een tekort. Door teveel vitamine D te slikken kan in het lichaam kalkafzetting ontstaan. Dit alleen bij een te hoge dosering. Teveel zonlicht geeft geen risico. Gelukkig blijkt dat bij gezonde mensen zelden een overdosis voorkomt.

Waar komt het in voor?

Zoals al eerder gemeld kan deze vitamine door het lichaam zelf worden aangemaakt, maar daarnaast zit vitamine D ook in halvarine en magere bak- en braadproducten. In vis, zoals zalm en makreel, komt het ook in beperkte mate terug. Net zoals in een een gekookt ei of runder tartaar.