zonnenbloemolie

Afbeelding: zonnebloemolie

Vitamine E is één van de dertien vitamines, welke het lichaam nodig heeft. Deze vitamine zorgt ervoor dat cellen, celwand, bloedbaan en weefsel in het lichaam hun werking goed blijven doen. Ook speelt het een belangrijke rol bij de stofwisseling in een cel.

Vitamine E komt voor in voedingsmiddelen zoals: zonnebloemolie, dieetmargarine, volkorenbrood, appels en noten. Daarnaast komt het ook voor in de volgende producten: shampoo, bodylotion, zonnebrandcrème. Vaak zit de vitamine in de laatst genoemde producten in mindere mate in en heeft het onvoldoende werking.

Teveel vitamine E

Theoretisch zou het effecten kunnen hebben met betrekking tot verstoringen in weefsels en kan het proces hierin beïnvloeden. In de praktijk zijn er echter tot nu toe geen nadelige effecten opgetreden dat tot ernstige schade van/in het lichaam heeft geresulteerd.  Vaak komt het ook niet voor dat men een teveel aan vitamine E binnenkrijgt.

Tekort vitamine E

Bij een tekort aan bovengenoemde vitamine, mocht dit al voorkomen omdat het zeer zeldzaam is, is er sprake van een ernstige stoornis in de opname van voedingsstoffen. Er zou bloedarmoede kunnen optreden of schade aan de hersenen. Hierbij wordt dan uitgegaan van een volwassenen.

Wanneer het kleine kinderen betreft welke te vroeg zijn geboren, komt een tekort aan vitamine E vaak voor, omdat in de darm deze vitamine onvoldoende wordt aangemaakt, omdat de spijsvertering nog op gang moet komen. Zo ontstaat er bloedarmoede, oedeem en verhoging van het aantal bloedplaatjes.  Maar ook bovengenoemde komt in mindere mate voor. Voor vitamine E geldt dat kinderen ongeveer 3 tot 6 milligram per dag dienen binnen te krijgen. Volwassen moeten rekenen op een 8 tot 10 milligram per dag. Zwangere vrouwen en vrouwen welke borstvoeding mogen een hogere dosis aanhouden (1o-12mg).