boerenkoolVitamine K behoort tot één van de dertien vitamines, welke goed zijn voor de werking van het lichaam.  Deze vitamine is zeer belangrijk voor de bloedstolling in het lichaam, maar heeft hoogstwaarschijnlijk ook een belangrijke functie met betrekking tot het aanmaken van nieuwe botten.

Vitamine K, ook wel bekend als fylochinon, wordt gedeeltelijk door bacteriën in de darmen aangemaakt. De hoeveelheid hiervan is vaak niet voldoende, zodat het ook van buitenaf gehaald moet worden. Dit kan in de vorm van voeding of voedingssupplementen.

Waar zit het in?

Allereerst moeten we deze vitamine verder ontleden. Het bestaat namelijk uit vitamine K1 (phylloquinon) en vitamine K2 (menaquinonen). De K1 variant is voornamelijk terug te vinden in groene bladgroenten en (plantaardige) oliën. K2 is terug te vinden in kaas, ei en melkproducten.

Teveel vitamine K

Een overschot komt eigenlijk bijna niet voor. In de gevallen dat het wel voorkomt heeft nauwelijks nadelige gevolgen voor de inwendige werking van het lichaam. Vaak zorgt het lichaam ervoor, dat via de natuurlijke weg, het teveel aan vitamines (welke dan ook) via de urine het lichaam verlaat.

Tekort vitamine K

Wanneer er sprake is van een tekort op vitamine K, dan heeft dit wel degelijk gevolgen voor het lichaam. Het zorgt er namelijk voor dat de bloedstolling wordt vertraagd en kan lieden tot bloedingen. Veelal komt bovengenoemde niet vaak voor en als het al wel voorkomt, is dat of bij pasgeboren baby’s (de darmpjes moeten vaak nog op gang komen en wat vitamine zelf aanmaken), mensen met een ernstige opnamestoornis van vitamine K of gebruik van langdurig antibiotica, welke ervoor zorgen dat de darmbacteriën, die normaliter de vitamine gedeeltelijk aanmaken, vernietigen.