Detox je lichaam: 8 tips om te ontgiften

Een detox zorgt ervoor dat je lichaam wordt ontdaan van allerlei giftige stoffen en alles weer gezuiverd wordt. Meer energie en je fit voelen zijn enkele voordelen van hert ontgiften van je lijf.

Hoe komen we aan deze gifstoffen?

Je lichaam staat bloot aan een groot aantal giftige stoffen, elke dag opnieuw. Natuurlijk kun je dit krijgen door de vele schadelijke stoffen welke worden toegevoegd aan ons eten. Of wat dacht je van verzuring door slecht eten. Maar ook in de lucht zijn er stoffen te vinden, zoals: luchtvervuiling, dampen van spuitbussen, cosmetica en verzorgingsproducten.

Elke nacht ontgiften

Wanneer je slaapt gaat alles op een lager pitje: je spijsvertering, hartslag en bloeddruk bijvoorbeeld. Daarnaast gaat je lever juist aan het werk om alle giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen. Dit ontgiftingsproces is van belang om je weer fit en gezond te voelen.

Tip1: Meer vezels

Ga meer vezels eten dan je normaal gesproken doet. Ze zorgen ervoor dat je darmen weer flink worden schoon gepoetst. Je vind ze onder andere in bruine rijst, zuurkool, broccoli, maar ook in lijnzaad en chiazaad.

Tip 2: Zuiver water drinken

Zorg ervoor dat je voldoende zuiver water binnen krijgt op een dag. Het Nederlandse kraanwater is prima genoeg. Eventueel kun je nog een schijfje citroen in je water doen. Ook kun je groene thee of kruidenthee nemen.

Tip 3: Toevoegingen met ontgiftende eigenschappen

Er zijn verschillende producten die erom bekend staan dat ze ontgiftende eigenschappen hebben. Het is dan ook aan te bevelen dat je ze toevoegt aan elke maaltijd. Is dat niet altijd mogelijk? Voeg ze toe aan een smoothie of sapje. Enkele ontgifters:

  • Knoflook
  • Citroen, limoen, grapefruit en sinaasappel
  • Andijvie, rucola en overige bittere groenten
  • Boerenkool, bloemkool en broccoli
  • Bieten en wortelen
  • Peterselie, gember en overige kruiden

Tip 4: Oil pulling

Wanneer je je mond spoelt met plantaardige olie spreek je van oil pulling. Belangrijk is om dit te doen op een lege maag en voor het tanden poetsen. De olie haalt de gifstoffen uit je mond en stimuleert bovendien de lymfeklieren en stofwisseling. Je neemt één eetlepel en spoelt vervolgens ongeveer 20 minuten lang je mond. Vervolgens spuug je dit uit en spoel je je mond na met water.

Tip 5: Sauna bezoeken

Zweet eens lekker al die giftige stoffen uit je lichaam door een bezoekje te brengen aan de sauna.

Tip 6: Intensief sporten

Naast een sauna kun je je ook letterlijk in het zweet werken door flink te gaan sporten. Je gaat zweten en de afvalstoffen verlaten je lichaam. Ook gaat het bloed sneller stromen en worden je lymfen gestimuleerd.

Tip 7: Hydrotherapie

Heb je wel eens gehoord van hydrotherapie? Neem eens een echte warme/hete douche en sluit vervolgens af met 30 seconden koud water. Ga vervolgens op bed liggen en rust uit.

Tip 8: Slaap

Je voelde deze tip waarschijnlijk al aankomen: slaap. Je lichaam heeft tijd nodig om te zuiveren en dit gebeurt met name in je slaap. Zorg voor voldoende slaap: 8 a 9 uur. Deze tijd heeft je lichaam ook echt nodig om te herstellen en zorgt ervoor dat je minder stress ervaart, een betere opname van voedingsmiddelen en meer ontspanning.

En nu aan de slag

Met de bovenstaande tips kun je aan de gang om te gaan ontgiften. Naast een intensieve detox is het ook goed om eens te kijken naar een doorlopende detox. Wanneer je enkele tips volgt, kun je ervoor zorgen dat je iedere dag je lichaam een beetje zuivert.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *