Dadels zijn een gezond wonderfruit uit Arabië

Zijn dadels gezond? Natuurlijk zijn dadels gezond, daar bestaat geen twijfel over. Een dadel is een zeer gezond fruit dat afkomstig is uit Arabië. Meer zelfs, want dadels worden aanzien als een wonderfruit. Dat kan natuurlijk ook niet anders, want dadels hebben een zeer hoge voedingswaarde en heel wat voordelen.

Zijn dadels gezond? Ja!

Dadels zijn de vruchten van een dadelpalmboom. De dadelpalm wordt in het Latijn ook wel de Phoenix dactylifera genoemd. Het zijn vruchten met een hoge voedingswaarde. Dit is mede de reden waarom dadels overvloedig gebruikt worden in de maand van de Ramadan. Aangezien moslims tijdens de Ramadan niets mogen eten of drinken vanaf zonsopgang tot zonsondergang, moeten ze ervoor zorgen dat ze goed en gezond eten tijdens de uren dat ze wel mogen eten. Dadels gaan het hongergevoel tegen, hetgeen zeer interessant is tijdens de periode van de Ramadan. Aangezien dadels het hongergevoel tegengaan, worden deze vruchten ook dikwijls gebruikt tijdens een gezond dieet. Er wordt namelijk voorkomen dat een persoon zich zal overeten.

Vitaminen in dadels

Zoals hierboven reeds vermeld werd, hebben dadels een hoge voedingswaarde. Ze bevatten dan ook een grote variëteit aan vitaminen. Wanneer je 100 gram dadels eet krijg je een groot gedeelte van de ADH binnen. Bij het eten van 100 gram dadels krijg je 19 procent van de ADH van vitamine b6 binnen. Ook vitamine b5 en b3 komen voldoende voor. Verder bevat het vitamine A (5%), riboflavine (4,5%), B1 (4%) en B11 (4%). Ook zijn dadels rijk aan natuurlijke vezels die bijdragen aan een gezond lichaam en een gezonde geest.

Mineralen in dadels

Ook mineralen komen voldoende voor. Wat dacht je van koper? Wanneer je 100 gram dadels eet heb je al 40% van de ADH koper binnen gekregen. Daarnaast zijn Kalium, Magnesium en Mangaan voldoende terug te vinden. Ook ijzer, fosfor, zink en calcium zitten in dit superfruit.

De voordelen van dadels

Dat dadels zeer gezond zijn spreekt voor zich. Het eten van dadels bevat heel wat grote voordelen. De dadel biedt een preventieve werking tegen allerlei ziektes. Kanker kan ermee voorkomen worden, omdat dadels zeer voedzaam zijn en omdat ze natuurlijke vezels bevatten. De moderne geneeskunde toonde reeds aan dat het regelmatig eten van dadels effectief zijn in het verhinderen van abdominale kanker. Een ander voordeel van dadels eten is dat het een uitstekend middel is tegen een zwak hart, want dadels versterkten het hart namelijk! Ook is het goed tegen hart- en vaatziekten. Vaak worden dadels gebruikt tijdens de behandeling van obesitas. Het hongergevoel vermindert erdoor, maar ook worden er heel wat voedzame elementen in het lichaam opgenomen tijdens het eten van dadels.

Dit zijn nog maar enkele voordelen van het eten van dadels, want er bestaan er nog vele. Het verlicht onder andere de pijn tijdens een bevalling, maar ook na de bevalling zouden dadels het bloedverlies verlichten. Wetenschappelijk onderzoek maakte bekend dat dadels hormonen bevatten die de baarmoeder versterken, alsook dat deze vruchten eveneens hulp bieden bij het produceren van melk voor moeders die borstvoeding geven. Je kunt dus wel stellen dat een dadel preventief medicijn is.

Verse versus gedroogde dadels

Er zijn wel 200 verschillende soorten dadels verkrijgbaar. In Nederland kennen we met name de gedroogde dadel, maar daarnaast zijn er ook verse dadels te krijgen. De verse dadel is alleen in het voorjaar te krijgen, terwijl de gedroogde het hele jaar door te koop is. De verse dadel is een stuk gezonder dan de gedroogde en is iets minder zoet. Dat laatste vinden veel mensen ook een voordeel, aangezien de gedroogde variant soms al té zoet wordt ervaren. Let er wel op dat een dadel voor 60% uit suiker bestaat, gelukkig zijn dit wel natuurlijke fruitsuikers, maar ze bevatten wel veel calorieën.

Een bekende dadel is de medjool dadel of medjoul dadel. Deze dadels zijn redelijk groot en worden daarom ook wel jumbo dadels genoemd. Een andere bekend soort dadel is de Deglet nour. Deze is kleiner en goedkoper dan de medjoul. Beide soorten zijn lekker om tussendoor te eten, maar kunnen ook prima verwerkt worden in een gerecht.

Kortom: de dadel is in principe een gezond product met al haar vitamine en mineralen. Wel bevat het redelijk wat calorieën en fruitsuikers, maar wanneer je de dadels met mate eet is het prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *