De gezondheidsvoordelen van zonnebloemolie

Zonnebloemolie is één van de meest populaire oliën waarmee vandaag de dag gekookt wordt. Zonnebloemolie is een plantaardige olie en wordt gewonnen uit de pitten van een zonnebloem. Niet alleen is deze olie licht van smaak, ook is zonnebloemolie zeer veelzijdig en overal beschikbaar. Dit is allemaal goed en wel, maar is zonnebloemolie gezond? Hier volgen enkele gezondheidsvoordelen van zonnebloemolie.

Is zonnebloemolie gezond? Vitamine E!

Zonnebloemolie bevat meer vitamine E dan andere soorten plantaardige oliën. Vitamine E is nodig voor het gezond houden van de huid, het hart en de bloedsomloop, maar ook is deze vitamine belangrijk om de zenuwen en de spieren gezond te houden. Het helpt tevens om het lichaam te beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen die bekend zijn voor het veroorzaken van celbeschadiging.

Is zonnebloemolie gezond? Vetzuren!

Naast de hoge dosis van vitamine E, is zonnebloemolie ook een belangrijke bron van essentiële vetzuren. Deze olie bevat vooral omega-6 vetzuren. Ze zijn essentieel voor het handhaven van een goede gezondheid. Personen die een dieet volgen, hebben als onderdeel hiervan vetzuren nodig. In een gezond dieet is het gebruik van zonnebloemolie dus een uitstekende keuze!

Een lagere cholesterol

Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat essentiële vetzuren een belangrijke rol spelen voor het verkrijgen van een lagere cholesterol. Dit draagt uiteraard bij tot het verminderen van gezondheidsproblemen die door een te hoog cholesterolgehalte veroorzaakt worden.

Verzadigde vetten

Veel mensen associëren het koken aan de hand van olie met een hoog niveau van verzadigde vetten. Echter is één van de grote voordelen van zonnebloemolie dat deze olie lage niveaus van verzadigde vetten bevat, waardoor dit beter is voor de gezondheid dan het gebruik van andere oliën. Hoge niveaus van verzadigde vetten worden namelijk geassocieerd met allerlei ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, vaatziekten en obesitas.

Onverzadigde vetten

Over het algemeen bevat zonnebloemolie hoge niveaus van meervoudige, onverzadigde vetten. Ook in margarine wordt dit gebruikt. Daarom is het een veel gezonder alternatief dan gewone boter.

Koken met zonnebloemolie

Voedsel dat in zonnebloemolie gekookt wordt, is veel gezonder dan voedsel dat in andere soorten plantaardige oliën gekookt worden. Hierdoor is zonnebloemolie een goede keuze om mee te koken. Het is belangrijk dat de temperatuur van de olie niet boven de 30 graden komt, omdat daarboven vitamines en mineralen verloren gaan. Gebruik je het met frituren? Verhit de olie dan tot maximaal 180 graden. Mensen die erg gezond willen leven, zullen op lange termijn minder gezondheidsgevaren oplopen door te koken met zonnebloemolie.

Het is meer dan duidelijk dat er tal van gezondheidsvoordelen verbonden zijn aan zonnebloemolie! Daarom hoeft niemand te twijfelen om met dergelijke oliën te koken, ook mensen die een gezond dieet volgen, hoeven dus helemaal niet te twijfelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *