De natuurlijke gezondheidsvoordelen van zalm

Gezond eten is een groeiend fenomeen geworden. Iedereen neemt de volledige controle over zijn eigen gezondheid en het voorkomen van allerlei ziektes, door het eten van gezonde voeding. Bij deze gezonde voeding hoort natuurlijk ook zalm. Deze vis is de favoriet van heel wat mensen, zowel bij visliefhebbers, als bij mensen die liever vlees eten. Het is erg kleurrijk op iedereen zijn bord en er bestaat een grote variatie aan recepten voor maaltijden met zalm. Gebakken zalm, gekookte zalm of gerookte zalm, er is keuze in overvloed.
Iedereen gaat er steeds van uit dat deze vis gezond is, maar is zalm gezond?

Is zalm gezond?

Is zalm gezond? Waarom wordt er in tijdschriften, boeken, kookboeken en in de media steeds zoveel tamtam gemaakt over deze vis? Nou, niet alleen is zalm een lekkere vis om te eten, maar ook bezit deze vis allerlei belangrijke levensmiddelen dat de zee bevat. Deze levensmiddelen hebben allemaal vele uitzonderlijke gezondheidsvoordelen.

Eiwitten
Zalm bevat een heleboel positieve effecten op de gezondheid. Een van de redenen waarom zalm zo gezond is, is dat deze vis een zeer hoog gehalte aan eiwitten bevat. Meer en meer mensen willen een gezondere levensstijl en natuurlijk horen daar eiwitten bij.

Laag in calorieën
Ook is zalm laag in calorieën en verzadigd vet. Anderzijds is het geladen met allerlei vitaminen en mineralen, hetgeen goed is voor het bestrijden van een groot aantal ziektes. Tevens is zalm rijk aan belangrijke antioxidanten.

Vetzuren
Het gehalte van de essentiële vetzuren omega-3 en omega-6 is uiteraard ook een groot gezondheidsvoordeel, niet alleen omdat het gezond is, maar ook omdat de verhouding tussen deze vetzuren ideaal is. Deze vetzuren zorgen voor de bescherming van het hart, maar ook voor een goede bloedsomloop en het goed functioneren van de hersenen.

Vetten
Zalm bevat een belangrijk evenwicht in de drie vetten die het immuunsysteem en de bloedsomloop helpen op te bouwen, hetzij: verzadigde vetten, enkelvoudige vetten en meervoudig onverzadigde vetten. Deze drie vetten zijn tevens geschikt om ontstekingen te verminderen. Ook helpt zalm bij andere aandoeningen, zoals: diabetes en artritis.

Soorten zalm

Er zijn verschillende soorten zalm in de omloop: gekweekte zalm, wilde zalm en biologische zalm. In de supermarkt vind je voornamelijk gekweekte zalm. Gekweekte zalm heef een licht bleke kleur. Omdat het hiermee minder herkenbaar is als zalm worden er o.a. kleurstoffen toegediend. Deze kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is dus beter om biologische zalm te eten. Ook kun je kiezen voor wilde zalm, maar een nadeel hiervan is dat het water waarin ze leven niet gecontroleerd is.

Is zalm gezond? Ontzettend gezond

Is zalm gezond? Het is meer dan duidelijk dat zalm heel gezond is. Alle gezondheidsvoordelen die zojuist werden opgesomd, zijn erg belangrijk voor het lichaam. Daarom is het zo belangrijk dat deze vis regelmatig gegeten wordt. Het is een goede bron voor het krijgen van een gezonde levensstijl. Zalm is dus ongetwijfeld een zeer goede keuze in iedereen zijn voedingspatroon. Ook in een gezond dieet is zalm erg geschikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *