Is halvarine gezond? Halvarine is een voedingsproduct dat dagelijks door miljoenen mensen gegeten wordt, maar is het gezond? Het is sowieso gezonder dan het eten van margarine, want het bevat minder vet. Daarom kreeg het de naam “halvarine”, hetgeen eigenlijk afgeleid werd van “halve margarine”. Echter is er wel een nadeel verbonden aan halvarine en dat is dat bakken en braden hiermee niet mogelijk is. Mensen die een gezonder product willen smeren op hun boterham, kunnen dit dus doen met halvarine. Het is een gezonder alternatief voor boter en margarine.

Is halvarine gezond? Water en plantaardige olie

Het grote verschil tussen halvarine en boter, is dat halvarine niet gemaakt is van melk. Dit smeerproduct is vooral gemaakt uit water en plantaardige olie. Halvarine heeft zowel voor- als nadelen. Deze worden verder in dit artikel beschreven.

Is halvarine gezond? Enkele feiten!

Halvarine is goed voor mensen met een hoge cholesterol. De reden hiervoor is dat halvarine onverzadigde vetten bevat. Dergelijke vetten hebben een gunstig effect op het hart en de bloedvaten.
Is halvarine gezond? Deze vraag werd hier al enkele keren gesteld. Op enkele vlakken, zoals het gebied van slechte cholesterol en vetten, is halvarine gezonder dan margarine of boter. Echter is halvarine een industrieel product dat ook nadelen bevat. Eventuele vitaminen in halvarine zijn toegevoegd tijdens het productieproces en zijn dus niet natuurlijk ontstaan. Meestal worden de vitamines A, D en soms ook vitamine E toegevoegd aan halvarine.

Vitamines
Vitamine A is nodig voor een goede vruchtbaarheid, voor een uitstekend zicht, voor een mooie huid, voor een gezond gebit en voor een goede weerstand. Vitamine D daarentegen is voordelig op het gebied van hartziekten, vaatziekten, het voorkomen van sommige kankers, de stofwisseling van calcium, het immuunsysteem en depressies. Meestal wordt vitamine D uit zonlicht gehaald, maar heel wat mensen komen te weinig in de zon om van nature voldoende vitamine D op te doen. Tenslotte is ook vitamine E een mogelijk ingrediënt van halvarine. Deze vitamine is goed voor de weerstand en het is een zeer belangrijke antioxidant voor het lichaam.

Transvetten
Aangezien halvarine gemaakt wordt uit plantaardige olie en water, ontstaat er een proces dat het product vast moet maken. Echter wordt in dit proces een transvet gemaakt dat zeer slecht is voor de gezondheid. Wel wordt het percentage transvet in halvarine zeer laag gehouden. Er is ook halvarine verkrijgbaar zonder deze transvetten. Let daar dus eens op in de supermarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *