Gezondheidsraad: Wat is wel en niet gezond?

De gezondheidsraad heeft in 2015 nieuwe richtlijnen gepubliceerd over goede voeding. Na jaren van onderzoek zijn er nu dus nieuwe richtlijnen opgesteld. Hiermee weet je precies hoe je het beste gezond kunt eten en help je ziekten voorkomen. Het advies verteld ons dat we meer plantaardige voeding dienen te eten en minder dierlijk voedsel. Dit was natuurlijk al wel bekend, maar de raad komt nu met duidelijke en heldere richtlijnen. In dit artikel pakken we de belangrijkste conclusies eruit.

Wat is wel gezond?

Neem voldoende groente (200 gram) en fruit (200 gram). Deze hoeveelheid is naar boven bijgesteld, omdat blijkt dat groente en fruit verschillende ziekten helpt voorkomen en daarnaast ook het cholesterol en de bloeddruk verlaagd, Probeer daarnaast elke dag 90 gram brood te eten. Let daarbij wel op dat je volkorenbrood eet. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om andere volkorenproducten te consumeren. Als boter dien je zachte margarine te gebruiken en bij het bakken plantaardige olie.
Nieuw is het opnemen van noten in ons dagelijks voedingspatroon. Probeer 15 gram noten per dag te eten, wel de ongezouten variant. Eet één per week vis en één keer per week peulvruchten.
Wat moet je door de dag door heen drinken? Ook daarvoor zijn nu duidelijke richtlijnen. Drink zo’n drie koppen thee per dag. Neem voldoende zuivel (melk, maar ook yoghurt is prima) en drink gefilterde koffie. Ongefilterde koffie kun je dus beter mijden, denk hierbij aan oploskoffie, espresso en Turkse koffie.

Wat is minder gezond?

Koekjes, witte rijst en wit brood kun je het beste zoveel mogelijk laten staan. Dit zijn geraffineerde granen en deze zijn niet gezond. Ook harde margarine, rood vlees, bewerkt vlees en keukenzout (max 6 gram) kun je het beste zoveel mogelijk laten staan.
Wat kun je beter niet meer drinken? Probeer suikerhoudende dranken, zoals cola, sinas, AA drink en sinaasappelsap, zo min mogelijk te drinken. Hierin zitten grote hoeveelheden suiker, probeer dit dus zoveel mogelijk te voorkomen. Het volgende is een stuk minder positief ontvangen, maar de gezondheidsraad is duidelijk, drink maximaal 1 glas alcohol per dag.
Verder wordt nog aangegeven dat voedingssupplementen in principe niet nodig zijn. Een uitzondering geldt hierbij voor mensen welke een supplementadvies hebben.

Schijf van vijf

De schijf van vijf komt door de nieuwe richtlijnen op losse schroeven te staan. Daarom heeft de raad besloten om deze opnieuw in te delen. De verwachting is dat in het voorjaar van 2016 de nieuwe schijf van vijf gepubliceerd wordt. Hiermee hebben we weer een handig hulpmiddel in de handen waarmee we in één oogopslag kunnen zien wat wel en niet gezond is.

1 Comment

  1. Alojamiento web schreef:

    Al met al gaan de aanbevelingen naar een advies dat uitkomt op een dieet zoals dat in de jaren zestig in de landen rond de Middellandse Zee werd gegeten. Tegenwoordig staat daar ook veel vlees op het menu. Maar toen was men daar matig met vlees en zuivel, en kwamen er veel groenten, olie, noten op tafel. En wijn natuurlijk, maar dat mag dan weer niet van onze Gezondheidsraad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *