Yoghurt bevat vele voordelen en toepassingen, maar wat is yoghurt precies? In principe is het een vorm van gestremde melk en zure room. Door hieraan actieve, levendige culturen – die ook wel probiotische of goede bacteriën heten – aan toe te voegen, krijgt yoghurt zijn vorm met allerlei speciale eigenschappen. Doordat de speciale organismen gisten en de melksuiker omgezet wordt in melkzuur, ontstaan er heel wat voordelen in yoghurt. Dus, is yoghurt gezond? Ja! Het is erg gezond!

Een diversiteit aan yoghurt

Er bestaan vele soorten yoghurt en het kan op verschillende manieren genuttigd worden: als nagerecht, sausje bij vleesgerechten of in plaats van melk of zure room. Een kleine opsomming van de meeste gegeten soorten yoghurt in ons land:

  • Volle yoghurt (2% verzadigd vet)
  • Magere yoghurt (0,5% verzadigd vet)
  • Magere (vruchten)yoghurt (0,75% verzadigd vet/ let op toegevoegde suikers)

Daarnaast worden ook onderstaande yoghurts regelmatig gegeten:

  • Bulgaarse yoghurt (2,5% verzadigd vet)
  • Griekse yoghurt (7% verzadigd vet)
  • Kefir (2,5% verzadigd vet)

Magere en volle yoghurt uit een pak worden het meest gegeten. Echter bestaat er ook bevroren yoghurt, zijn er heerlijke yoghurt smoothies te verkrijgen en kun je zelf ook ingredienten toevoegen om het nog lekkerder te maken. In de afbeelding hierboven wordt yoghurt gegeten met zwarte bessen.

Links of rechtsdraaiende yoghurt

Er is een verschil tussen links en rechtsdraaiende yoghurt. En nee, dat heeft niets te maken met het roeren van de yoghurt. Het zegt namelijk iets over de gebruikte melkzuurbacteriën. In het kort kun je stellen dat rechtsdraaiend zachter is en makkelijker verteerbaar. Linksdraaiende yoghurt heeft de lever iets meer moeite mee om te verwerken. Hoewel er dus een verschil in zit is het daadwerkelijke nadelige effect nihil.

Is yoghurt gezond? Lees alle voordelen!

Tijdens een dieet wordt yoghurt vaak gegeten. Het is dus een goed middel voor het verliezen van gewicht, maar ook is het gewoon heerlijk om te eten en voelen mensen zich er helemaal geweldig door. Hoe komt het dat yoghurt zo gezond is? Yoghurt verteert ten eerste erg gemakkelijk, het verteert zelfs veel beter dan melk. Ook verbetert het de biodisponibiliteit van andere voedingsstoffen. Dit betekent dat melkzuur de absorptie van calcium en vitamine B verhoogt. Yoghurt stimuleert tevens de immuniteit en het vermindert infecties. Eerder hadden we het al over probiotica, de gezonde bacteriën die ook in yoghurt terug te vinden zijn. Vooral volle yoghurt bevat behoorlijk wat goede bacteriën en helpen darmklachten voorkomen.

Het bevat een rijke bron van calcium, alsook een grote bron van kalium, eiwitten, magnesium, riboflavine, vitamine B6 en vitamine B12. Mensen die een te hoge cholesterol bezitten, eten best yoghurt. Het vermindert namelijk het cholesterolgehalte. Ook kan yoghurt de symptomen van lactose-intolerantie, allergieën en bepaalde soorten kankers verminderen.

Verbazingwekkende toepassingen van yoghurt

Enkele andere verbazingwekkende toepassingen voor yoghurt komen vooral voor op het gebied van huidverzorging en haarverzorging. Het is bewezen dat yoghurt de huid verzacht, alsook dat het goed is voor het reinigen van de huid en dat het dode huidcellen verwijdert. Yoghurt kan gemengd worden met andere materialen, om vervolgens te gebruiken in een gezichtsmasker of een scrub. Voor acne kan yoghurt bijvoorbeeld gemengd worden met honing en havermout. Mensen die last hebben van een droge huid, kunnen zelf een gezichtsmasker samenstellen door het mengen van yoghurt met eiwit. Ook voor het verkrijgen van glanzend haar, bestaan er meerdere combinaties van yoghurt met andere producten. Dus, is yoghurt gezond? Zonder twijfel: ja!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *