Tomaten zijn afkomstig van de tomatenplant en zijn officieel vruchten. Dit komt doordat ze zaden bevatten, maar wij noemen ze vaak groenten. Ze komen in heel wat warme en koude gerechten voor en iedereen denkt dat het goed is voor de gezondheid, maar zijn tomaten gezond? Dat is een overbodige vraag, want uiteraard zijn tomaten gezond. Iedereen zou ze dagelijks moeten eten voor het verlagen van de slechte cholesterol, voor het bestrijden van kanker en voor het verkrijgen en het behouden van een gezond hart.

Tomaten eten voor de gezondheid

Een tomaat heeft vele voordelen voor de gezondheid. Het eten van een kleine, heerlijke en veelzijdige tomaat, helpt bij het gezond houden van het hart, alsook bij het verslagen van de cholesterol. Dit magische voedsel heeft nog andere medische voordelen, want ze ondersteunen het immuunsysteem en ze verminderen vaatziekten.

Lycopeen
Daarnaast bevatten tomaten een grote hoeveelheid lycopeen. Lycopeen wordt gevormd tijdens het rijpingsproces van de tomaat. Hoe rijper de tomaat, hoe gezonder en hoe meer lycopeen het bevat. Het is een krachtig anti-oxidant en het is bekend dat het helpt in het bestrijden van verschillende soorten kanker, zoals: borstkanker, baarmoederhalskanker, darmkanker, slokdarmkanker, keelkanker, prostaatkanker, mondkanker en maagkanker.
Sommige mensen kunnen niet geloven dat het eten van een kleine hoeveelheid tomaat dergelijke kwalen kan behandelen of voorkomen en toch is dit een feit.

De gezonde voedingsstoffen van een tomaat

Een tomaat bestaat voornamelijk uit water en voedingsstoffen. Tomaten bevatten vitamine A, vitamine C en enkele andere vitaminen. Daarnaast bevat het betacaroteen, een kleine hoeveelheid ijzer en andere mineralen, vezels en een zeer kleine hoeveelheid eiwit. Net als alle groenten en fruit bevat de tomaat ook een kleine hoeveelheid vet, maar geen cholesterol.

Tomatensaus?

Normaal gesproken gaat het verhitten van groenten ten koste van de vitamines en mineralen. Bij tomaten is dus niet het geval en blijkt er zelfs een toename plaats te vinden van lycopeen. Dit zorgt er dus voor dat tomaten die bewerkt of verhit zijn nog net iets gezonder zijn dan gewone. Tomatensaus is dus misschien nog wel gezonder dan normale tomaten.

Pizza en ketchup ook gezond?

Ketchup bestaat natuurlijk voor een groot gedeelte uit tomaten, toch is het niet heel gezond te noemen. Dit komt door de toevoeging van suiker. Desondanks is ketchup nog wel een stuk gezonder dan mayonaise. Bij pizza geldt eigenlijk het zelfde verhaal. Ook daar wordt suiker toegevoegd en ook nog zout en vet.

Natuurlijke anti-rimpelcrème

Ben je op zoek naar een goed alternatief voor een anti-rimpelcrème? Denk dan eens aan tomaten. Zo’n 5 tot 10 eetlepels tomatenpuree aangemengd met 5 tot 10 gram (olijf)olie zorgen ervoor dat je huid stralender wordt. Ook zijn rimpels een stuk minder zichtbaar. De olie die je door de puree doet zorgt voor een betere opnamecapaciteit.

Tomaten eten in een gezond dieet

Tomaten worden zeer vaak in een gezond dieet gebruikt. Zowel warm als koud kan een tomaat geserveerd worden. Er zijn enorm veel mogelijkheden voor het integreren van deze vrucht in een maaltijd. Ook in de soep is het een veel gebruikt ingrediënt. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, vormen en maten. Dit is erg voordelig om afwisseling in het voedingspatroon toe te passen. Een persoon die niet graag tomaten eet, kan allerlei gerechten met tomaten ontdekken en zal zijn mening ongetwijfeld herzien.

Verwerken in een dieet
In een gezond dieet kunnen tomaten op verschillende, heerlijke manieren verwerkt worden. Rauwe kunnen ze (gesneden) worden toegevoegd aan omeletten, salades en hoofdgerechten. Echter worden verwerkte tomaten ook dikwijls gebruikt in een tomatensaus, een spaghettisaus of stoofschotels. Gevulde tomaten, met bijvoorbeeld rijst, courgettes of mozzarella, kunnen ook in een gezond dieet verwerkt worden. Ook mag tomatensap niet vergeten worden. Dit is een uiterst unieke gezonde drank.

Dus, zijn tomaten gezond? Uiteraard. Het eten ervan is goed voor de gezondheid, beschermt het hart en doet elke persoon stralen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *