Omdat appels erg gezond zijn verwachten veel mensen dat appelstroop ook goed is voor de gezondheid. Dit blijkt echter niet altijd waar te zijn. In veel gevallen wordt appelstroop namelijk gemaakt met behulp van suikerbieten, waardoor de appelstroop voornamelijk bestaat uit geraffineerde suiker. Na onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat van de 21 onderzochte soorten appelstroop er maar één appelstroop was die niet gemaakt was met behulp van suikerbieten. Alle overige merken bestonden voor wel 70% uit suikerbietenstroop en voor maar 30% uit appelstroop.

Suikers die afkomstig zijn uit suikerbieten zijn vele malen ongezonder dan de suikers die afkomstig zijn van de appels, omdat deze suikers worden bewerkt en lastiger zijn op te nemen door het lichaam. Veel mensen denken dat appelstroop daarnaast erg gezond is omdat het ontzettend veel ijzer bevat. Dit ijzer blijkt echter niet van nature aanwezig te zijn in appels en is daarnaast lastig op te nemen door het lichaam. Appelstroop dat voornamelijk gemaakt is van appels en nauwelijks suiker afkomstig van suikerbieten bevat is gezonder dan appelstroop dat gemaakt is van wel 70% suikerbietenstroop.

Natuurlijke of geraffineerde suiker

Suiker dat afkomstig is van suikerbieten wordt ook wel geraffineerde suiker genoemd. Geraffineerd suiker is ontdaan van alle vitaminen, mineralen en vezels. De vezels zorgen er normaal gesproken voor dat het suiker langzaam door je lichaam wordt opgenomen. Door het gebrek aan vezels wordt het erg lastig voor je lichaam om deze vorm van suiker te verwerken. Het suiker zal erg snel worden opgenomen door je lichaam. Normaal gesproken zorgen vitaminen en mineralen voor de verwerking van het suiker. Omdat geraffineerde suiker is ontdaan van vitaminen en mineralen moet het lichaam dit onttrekken uit het eigen lichaam. Wanneer je vervolgens te weinig vitaminen inneemt bestaat er een kans dat er een vitaminetekort ontstaat.

Suiker dat afkomstig is uit een vrucht zelf, zoals een appel, wordt ook wel vruchteigen suiker genoemd. Vruchteigen suiker is een natuurlijke suiker en is daarom vele malen gezonder dan geraffineerde suikers. Vruchteigen suikers zijn gezonder omdat ze niet op dezelfde manier bewerkt worden als de geraffineerde suikers, zodat ze nog vitaminen, mineralen en vezels bevatten.

Non-heemijzer in appelstroop

Appelstroop bevat vaak ontzettend veel ijzer en wordt daarom ook al snel als gezond beschouwd. Het ijzer dat in appelstroop zit is echter niet afkomstig van de appels maar van de suikerbieten. Hoeveel ijzer er in appelstroop zit is dus met name afhankelijk van de hoeveelheid suikerbieten die is gebruikt. Wanneer appelstroop dus nauwelijks suiker bevat dat afkomstig is van suikerbieten zal het aanzienlijk minder ijzer bevatten dan een appelstroop dat voor een groot deel bestaat uit suikerbietenstroop. Het ijzer in appelstroop is afkomstig van suikerbieten en is een non-heemijzer. Non-heemijzer is een ijzer dat niet goed opgenomen kan worden door het lichaam. Om de opname van dit ijzer te bevorderen wordt het aangeraden om vitamine C te nuttigen, bijvoorbeeld jus d’orange. Calcium remt de opname van non-heemijzer af, dus is het niet verstandig om bijvoorbeeld melk te drinken bij het eten van appelstroop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *