Is brood gezond? Kies voor gezond brood

Brood bestaat in heel wat verschillende soorten en is verkrijgbaar bij de bakker en een groot aantal supermarkten. Er is een grote hoeveelheid broden beschikbaar zoals: wit brood, bruin brood, volkorenbrood, roggebrood, meergranen brood, zwarte woud brood, spelt brood, suikerbrood, chocoladebrood, rozijnenbrood, enzovoort. Ook zijn de prijsverschillen enorm. Zo kun je bij de supermarkt al voor minder dan een euro een brood kopen, terwijl je bij de bakker drie keer zoveel kwijt kan zijn, toch hoeft het hierdoor qua gezondheid niet veel van elkaar te verschillen. Het ene brood is gezonder dan het andere brood en de reden hiervoor is dat elk soort brood andere ingrediënten en hoeveelheden bevat.

Gezond brood kiezen: de ingrediënten

Het kiezen van een brood in de supermarkt of bakker doe je vaak onbewust, maar welk brood is gezond? Het is goed om altijd eerst het label te bekijken, waarop de lijst van ingrediënten staat. De basis ingrediënten van brood zijn altijd: water, meel, zout en gist (desem). Mede afhankelijk van de meel zal het brood wel of niet gezond zijn. Elk type brood bevat dezelfde vitaminen, mineralen en vezels, alleen de hoeveelheid kan behoorlijk verschillen. Het is dus niet alleen belangrijk om te lezen welke ingrediënten het brood bevat, maar ook de hoeveelheid per ingrediënt is erg belangrijk.

Jodium
Daarnaast bevat brood zout (jodium). Dit bakkerszout wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat iedereen voldoende jodium binnen krijgt. Dit jodiumhoudende zout zorgt ervoor dat de schildklier goed kan werken. Er zijn wel andere voedingsmiddelen waar jodium ook in voor komt, maar dit is in zeer kleine mate.

Gluten
Gluten zijn eiwitten welke voorkomen in granen en tarwe. Als je het letterlijk vertaald uit het Latijn betekent het “lijm”. Dit zegt ook eigenlijk direct wat het doet: het zorgt ervoor dat het brood elastische en bij elkaar blijft zitten. Hierdoor valt je brood dan ook niet uit elkaar.
Je hoort de laatste tijd steeds meer over gluten en glutenintolerantie. Er zijn mensen welke allergische zijn voor gluten en deze dus absoluut niet mogen binnen krijgen. Deze allergie, ook wel bekend als coeliakie, zorgt ervoor dat de gluten niet verteerd kunnen worden.

Is brood gezond? Vezelrijk brood is erg gezond!

Als de vraag “is brood gezond?” gesteld wordt, is het antwoord “ja” als men vezelrijk brood eet. Vezelrijk brood is namelijk erg gezond, of toch als het de juiste hoeveelheid vezels bevat. Een brood moet ongeveer 5 gram vezels per portie bevatten om gezond te zijn. In de meeste gevallen is vezelrijk brood ook wat de naam zegt en bevat het dus meer dan voldoende vezels om gezond te zijn.

Speltbrood
Daarnaast is het speltbrood de laatste jaren flink in populariteit gestegen. Dit graan zou veel gezonder zijn dan tarwe. Dit oergraan bestaat al vele duizenden jaren en wordt mede daardoor als gezond en natuurlijk ervaren. Als we echter gaan kijken naar de daadwerkelijke voedingswaarden dan zien we dat speltbrood vrijwel evenveel vitaminen, mineralen, vezels en calorieën bevat als ‘gewoon’ tarwe brood. Daarnaast zijn er geen regels betreffende speltbrood. Als er al een kleine hoeveelheid spelt in zit, mag het al de naam van speltbrood dragen! Speltbrood is dus niet per definitie gezonder of ongezonder dan tarwebrood. Daarnaast zijn er nog tal van andere oudere granen zoals rogge, gerst en emmer waarbij geldt dat je deze granen altijd met name tot je dient te nemen.

Wit brood
Iedereen weet dat wit brood minder gezond is dan bruin brood, maar is het ook echt minder gezond en hoe groot is dat verschil? Wit brood bevat weliswaar dezelfde vitamines en mineralen, maar dit is wel in mindere mate. Omdat het relatief weinig vezels bevat blijf je dooreten, waardoor je dus redelijk veel wit brood binnen krijgt. Wit brood is daardoor dus ook minder goed voor de lijn.

Is brood gezond? Brood met lage suikers is gezond!

Een brood kan heel wat suikers bevatten en dit is al helemaal zo wanneer het om een suikerbrood gaat! Een belangrijk ingrediënt om te controleren of brood gezond is, is de hoeveelheid suiker dat het brood bevat. Als de ingrediëntenlijst van het brood glucose, lactose, sacharose, suiker of glucosestroop bevat, is het niet gezond. Het antwoord op de vraag “is brood gezond?” is dus duidelijk ook afhankelijk van de suikers in het brood.

Is brood gezond? Koop een brood met goede vetten!

Het lichaam heeft goede vetten nodig. Als het brood goede vetten bevat, is het een gezond brood. Enkelvoudige, onverzadigde vetten – zoals koolzaadolie of olijfolie – en meervoudige, onverzadigde vetten – zoals maïs, pinda of sesamolie – zijn voorbeelden van ingrediënten dat het brood mag bevatten om gezond te zijn.

Is brood gezond? Als het met het juiste meel gemaakt werd!

Brood kan gemaakt worden van meerdere soorten meel. Volkoren meel is het beste, omdat het de volledige korrel bevat. Op die manier worden alle voordelen, die deel uitmaken van het graan, in het brood verwerkt. Tarwemeel bevat de zemelen of de kiem niet, waardoor het minder voedzaam is dan volkoren meel. Verrijkt tarwemeel wordt ook wel eens gebruikt bij het maken van brood. Dit meel bevat vitaminen en mineralen, zoals vitamine D, ijzer, foliumzuur, calcium, enzovoort. Hoewel deze voedingsstoffen toegevoegd worden, blijft volkoren meel nog altijd het meest gezonde meel voor het maken van brood! Ook wordt roggemeel gebruikt voor de aanmaak van brood. Dit meel is ideaal voor mensen die galstenen hebben. Het roggemeel verminderd tevens de symptomen van de menopauze, zoals opvliegers en beschermt tegen borstkanker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *