Is chocolade gezond? Niet iedereen kan hier direct een antwoord op geven, maar wat we wel allemaal beantwoorden is het antwoord op de vraag of chocolade lekker is? Want het vinden we bijna allemaal heerlijk, maar naast lekker is het ook nog eens gezond! Sommige mensen staan hiervan te kijken, maar het is wel degelijk erg gezond en het is al meerdere malen bewezen dat het goed is voor onze gezondheid.

Chocolade eten in een dieet en voor onze gezondheid

chocolaatjesHoewel vele mensen denken dat chocolade ongezond is en dat het verboden is in een dieet, is dit dus helemaal onjuist. Het is een bewezen feit dat het gezond is en dat het geen slecht voedingsmiddel is. Chocolade is dus wel toegelaten in een dieet. Cacao, waaruit chocolade wordt gemaakt, is één van de grootste bronnen aan antioxidanten. Het biedt ons onder andere magnesium, kalium en andere nuttige aminozuren die ons lichaam helpen. Deze flavonoïden (antioxidanten) beschermen je tegen hart- en vaatziekten, zelfs bij een klein stukje chocolade.

 

Pure chocolade

Pure chocola is dus echt wel gezond! Hetgeen niet gezond is voor ons lichaam, is chocolade die bewerkt is met veel suiker, melkpoeder en smaakstoffen waardoor er nog weinig echte chocolade van overblijft. Ongezonde voorbeelden zijn een Mars, een Twix, pralines en andere zoetigheden. Het spreekt voor zich dat dergelijke zoetigheden niet thuishoren in een dieet, of in een gezond voedingspatroon. Hetgeen er wel in thuishoort, zijn staven van puur chocolade. Puur is herkenbaar aan de bittere smaak en veel gezonder dan witte- of melkchocolade. Melkchocolade bevat vaak veel suiker en verminderd ook nog eens de antioxidantwerking.

Voor het eten van gezonde chocolade, moet er dus uitgekeken worden naar puur. Echte pure chocolade bevat minimaal 54% cacao en dit percentage kan wel oplopen tot wel 90%. Witte chocolade bevat helemaal geen cacao en zou daardoor eigenlijk niet eens de naam chocolade mogen dragen.

Is chocolade gezond? Het is voedsel voor de goden

Chocolade is afgeleid van de tropische plant Theobroma Cacao, hetgeen “voedsel voor de goden” betekent. Tot 1615 bleef chocolade een geheim van de Spanjaarden. Vanaf het ogenblik dat Koning Louis XIII trouwde met de dochter van de Spaanse koning, veranderde dit. Toen werd het voorgesteld aan het Franse Hof. Sindsdien staat de liefde voor chocolade niet stil.

Verscheidene recente studies toonden aan dat chocolade een positieve rol speelt in onze gezondheid. Chocolade is namelijk een product dat een grote bron van belangrijke elementen bevat, zoals: antioxidanten, vitaminen en mineralen. Hieronder nog even alle voordelen op een rij:

  • Goed voor je cholestorol
  • Tegen diabetes
  • Behouden van een gezonde bloeddruk
  • Stimulatie stofwisseling
  • Helpt tegen het hoesten
  • Een beter humer

Wel is het een feit dat chocolade met mate gegeten moet worden (niet meer dan 200gram per week), maar dat is met de meeste voedingsmiddelen zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *