Is ei gezond? Voordelen van eieren

Eieren zijn levensmiddelen die dagelijks op heel wat tafels terecht komen. Ei kan als ontbijt gegeten worden, in een salade, in een maaltijd of op nog een andere manier. Ook worden eieren vaak gebruikt in het bereiden van gerechten en desserten, zoals bijvoorbeeld tiramisu of cake. Ze zijn dus duidelijk op verschillende manieren te bereiden. Echter weten heel wat mensen niet waarom ei zo populair is. Er wordt bijna nooit gedacht “is ei gezond?”. Het antwoord wordt in dit artikel gegeven, waarin enkele interessante voordelen besproken worden.

Ei bevat een aantal vitamines: A, B1, B2, B6, B12, D, E en biotine. Ook bevat ei enkele mineralen, zoals ijzer, calcium, fosfor, kalium en natrium. Dit heeft een gunstig effect voor het lichaam. Verder bevatten eieren van loslopende kippen Omega-3-vetzuren en deze zijn weer belangrijk voor onze gezondheid.

Eiwitten

Het allerbeste wat over ei verteld kan worden, is dat het een hoog volume van eiwit bevat. Een gemiddeld ei bevat zo’n 6 gram eiwit. Tevens is het mogelijk om maar liefst negen essentiële aminozuren uit eiwit te verkrijgen! Eiwit of proteïne wordt vooral door sporters gegeten, maar ook door mensen die succesvol willen afslanken.

Een natuurlijke bron van vitamine D

Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die een natuurlijke bron van vitamine D bevatten, maar ei is één van hen. Vitamine D is een voedingsstof dat het lichaam vooral uit zonlicht haalt. Deze essentiële vitamine kan dus ook door het eten van ei verkregen worden.

Andere voordelen

Ei bevat onder andere de volgende voordelen:

Choline
Ei bevat choline. Dit is een voedingsstof dat het neurologische systeem, het cardiovasculaire systeem en ook de hersenen helpt. Een ei is in staat om het lichaam te voorzien van ongeveer 300 microgram choline. Dit is afkomstig van de dooier van het ei.

Luteïne
Het eigeel bevat luteïne. Deze sterke antioxidant is erg goed voor onze ogen.

Lecithine
Uitstekend voor mensen met een trage darmfauna. Lecithine is goed voor de darmen.

Hoeveel calorieën bevat een ei?

Diegenen die zich afvragen “is ei gezond?”, zullen bij het antwoord van deze vraag ook het aantal calorieën belangrijk vinden. Hier volgen enkele voorbeelden:

  • Een gemiddeld roerei dat bereid werd met een eetlepel magere melk, bevat ongeveer 80 calorieën
  • Een gepocheerd ei bevat ongeveer 74 calorieën
  • Een gemiddeld gebakken ei bevat ongeveer 100 calorieën
  • Een hardgekookt ei bevat gemiddeld 78 calorieën

Afvallen?

Er zijn verschillende studies die aantonen dat het eieren van eieren een goede manier is in combinatie met afvallen. Mensen die een caloriearm dieet volgen en daarnaast twee eieren bij het ontbijt eten vallen meer af dan mensen die twee boterhammen eten. Het is prima om één of twee eieren per dag te eten. Een special eierdieet, waarbij veel eieren op een dag moeten worden gegeten, raden we af. Het is niet gezond en daarnaast mis je veel andere belangrijke voedingsstoffen.

Is ei gezond? Het besluit

Is ei gezond? Dit is afhankelijk van de hoeveelheid eieren die gegeten worden. Het eten van te veel eieren kan de cholesterol verhogen. Ook verhoogt het eten van te veel ei het risico op hart- en vaatziekten. Het eten van één à twee eieren per dag is geen probleem. Wanneer iemand bijvoorbeeld vijf eieren per dag eet, is dit natuurlijk niet aan te raden. Het eten van ei is dus gezond, zolang hiermee niet overdreven wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *