Groene thee is ontzettend gezond en wordt zelfs één van de meest gezonde drankjes genoemd. Dit blijkt uit de vele gezonde eigenschappen van groene thee, waaronder het bevorderen van de nachtrust en het versterken van de weerstand. Groene thee wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant, de Camellia sinensis.  Met name de jonge scheuten van de plant worden gebruikt voor het maken van groene thee. De bladeren van de theeplant worden na het oogsten verhit, waardoor de enzymen inactief worden gemaakt en de oxidatie uit zal blijven.

Groene thee wordt steeds populairder in het westen, met name dankzij de positieve effecten voor de gezondheid. Veel van deze eigenschappen zijn niet wetenschappelijk bewezen, hoewel het goed mogelijk is dat groene thee voor een aantal effecten zorgt. Een van de door de wetenschap bewezen effecten is dat het drinken van groene thee de mentale alertheid bevorderd. Dit wordt veroorzaakt door de cafeïne die in de groene thee aanwezig is. Deze effecten zijn dus te vergelijken met het drinken van een kopje koffie, echter zullen de effecten minder sterk zijn.

Gezonde eigenschappen

Er wordt over groene thee gezegd dat het een aantal gezonde eigenschappen bezit, waardoor het goede effecten kan hebben voor de gezondheid. Hoewel deze effecten niet wetenschappelijk zijn bewezen, wordt er van groene thee gezegd dat het helpt om kanker in blaas, slokdarm, eierstokken en alvleesklier te voorkomen. Daarnaast zou groene thee het risico op de ziekte van Parkinson verminderen, evenals duizeligheid bij het opstaan en een lage bloeddruk na de maaltijd bij ouderen. Naast deze eigenschappen zou groene thee het vetgehalte van het bloed verlagen en zou het de stofwisseling positief beïnvloeden. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat groene thee ook een anti-bacteriële, ontgiftende, antivirale en schimmelwerende werking heeft en dat het de weerstand bevorderd. Deze eigenschappen zijn echter niet wetenschappelijk bewezen. Wel is het mogelijk dat groene thee de nachtrust positief bevorderd en dat het drinken van groene thee stress zal verminderen.

Theïne in groene thee

De meeste theesoorten bevatten cafeïne. Wanneer er cafeïne in thee zit dat wordt dit ook wel aangeduid met de term theïne. De hoeveelheid cafeïne in thee is vele malen lager dan de hoeveelheid cafeïne in koffie. Cafeïne in thee wordt door het lichaam veel langzamer opgenomen dat cafeïne in koffie, omdat het een andere samenstelling heeft en een lagere concentratie cafeïne. Hierdoor zal de cafeïne in thee, de theïne, zorgen voor een meer gebalanceerde werking.

Door de hoeveelheid theïne in groene thee wordt het aangeraden om zo’n 3 tot 4 kopjes groene thee te drinken op één dag. Het is natuurlijk altijd mogelijk om meer groene thee te drinken, echter wordt het dan nadeliger voor je gezondheid. Dit heeft te maken met de hoeveelheid theïne in groene thee. Bij het zetten van thee is het daarnaast belangrijk om water te gebruiken dat niet warmer is dan 80 graden Celsius. Wanneer je warmer water gebruikt kunnen de goede stoffen in de groene thee verloren gaan. Het is ook mogelijk om groene thee als ijsthee te drinken. Omdat de groene thee niet wordt verhit blijven de voedingsstoffen behouden en is dus de beste manier om groene thee te drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *