kaas-gezondMenig Nederlander consumeert door het jaar heen een grote hoeveelheid kaas en dit doen we al sinds jaar en dag. Al ver voor Christus werd er kaas geproduceerd en genuttigd. In die tijd werd dat voornamelijk gedaan omdat er een melkoverschot was en men iets moest doen om de melk langdurig te kunnen bewaren. Tegenwoordig wordt het voornamelijk gegeten omdat het lekker is. Kaas eten we voornamelijk als broodbeleg, maar wordt ook regelmatig gegeten als borrelhapje of snack.

Kaas zit vol met verzadigde vetten, calorieën en grote hoeveelheden zout en hiervan wil je niet teveel binnen krijgen. Alleen op basis hiervan kun je stellen dat kaas allesbehalve gezond is, maar er zijn alternatieven en toch kan kaas ook als gezond aangemerkt worden. Er zitten namelijk tal van goede en essentiële eiwitten in en de meeste kazen bevatten ook nog verschillende soorten vitamines en mineralen. Deze eigenschappen zijn gunstig als bouwstof voor lichaamscellen. Hierdoor krijgt kaas dus wel een gezond karakter. Eet kaas niet alleen voor deze voedingsstoffen of eiwitten, want deze kun je beter halen uit producten als vlees, vis, noten of ei.

Verschillende soorten kaas

Er zijn verschillende soorten kaas op de markt en iedere kaas heeft zijn eigen smaak, maar ook verschillende voedingsstoffen. De kazen kun je indelen op rijpingstijd en lopen uiteen van 4 weken tot minimaal een jaar. Hoewel deze waarden niet officieel vast staan, geven onderstaande cijfers een goed beeld van de verschillende type kazen:

  • Jonge kaas: 4 weken gerijpt
  • Jong belegen kaas: 8 – 10 weken gerijpt
  • Belegen kaas: 4 – 5 maanden gerijpt
  • Extra belegen kaas: 7 – 8 maanden gerijpt
  • Oude kaas: 10 – 12 maanden gerijpt
  • Overjarige kaas: minimaal 12 maanden gerijpt

Naast de rijpingstijd heeft ook het soort melk welke gebruikt wordt invloed op o.a. de smaak. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van koemelk, maar er zijn ook kazen welke gemaakt worden van geiten-, schapen-, buffel-, kamelen- en paardenmelk. Van 10 liter melk kun je ongeveer 1 kilo kaas maken, waarin melk dus ten grondslag staat.

Magere kaas

Er is wel een gezonder alternatief als u toch kaas wilt eten. U kunt namelijk ook magere kaas eten. Er zijn daarom ook speciale 20+ kazen te koop die zoutarm zijn. Deze soort kaas zou u daardoor dus ook vaker kunnen eten. Echter, pas wel op welke 20+ kaas u aanschaft, want zeker niet alle soorten zullen weinig zout bevatten. Ook bevat een 20+ of een 30+ kaas al stukken minder vet dan een reguliere kaas, maar nog steeds is het behoorlijk ongezond.

KaassoortWater in procentenVet in procenten
20+ mager47%11%
30+ vetarm47%16%
35+ vetarm46%19%
40+ minder vet44%23%
45+ minder vet43%26%
48+ volvet42%28%
60+ roomkaas40%36%

Zoals in het bovenstaande overzicht te zien is bevat een 20+ al 11% vet en loopt dit wel op tot 36% bij een 60+ kaas. Stelt u zich eens voor dat u al uw boterhammen met kaas hebt belegd. In zo’n geval is kaas zeker niet gezond, omdat je hiermee dus ook een grote hoeveelheid vet en zout binnen krijgt. Kaas is echter wel gezond als u het met mate zou eten en dit komt met name door de voedingsstoffen welke erin zitten. Met maximaal 1,5 plakje per dag zijn er geen gezondheidsrisico’s. Dit maximum wordt ook aangegeven door het voedingscentrum.

Alternatieven

Ook zou u kunnen uitwijken naar biologische winkels of speciaalzaken om gezonde kaas te kunnen kopen. Doorgaans geldt namelijk dat een duurdere kaas ook een gezondere kaas is. Met gezondere kaas bedoelen we een kaas met meer voedingsstoffen per kilo. U zult dan wel een beetje extra geld moeten investeren om gezonde en verantwoorde manier kaas te kunnen nuttigen. Een andere optie om je brood meet te beleggen is pindakaas. Pindakaas is een prima alternatief voor kaas, omdat het veel plantaardige, onverzadigde vetten bevat. Ook zitten er veel essentiële voedingsstoffen in pindakaas. Let wel op dat je niet teveel op je boterham smeert, want het bevat wel veel calorieën.

Melk in plaats van kaas?

Verder wordt ook wel eens gesteld dat u net zo goed melk zou kunnen drinken als kaas eten. Dit is echt niet waar. Kaas heeft hele andere eigenschappen, die een grote bijdrage kunnen leveren aan uw gezondheid. Zo blijven tanden gezonder en sterker wanneer u dikwijls kaas eet in plaats van melk. Dit komt door de fosfor die in gaat zit. Verder helpt lactose ook wat allebei zit. Echter, een jonge kaas bevat veel meer lactose dan een oudere kaas. Met andere woorden: een jonge kaas is beter voor uw tanden dan melk.

Lekker een broodje met gesmolten kaas of een tosti, maar is gesmolten kaas nu ook ongezonder? Nee! Het lijkt ongezonder omdat het vet direct zichtbaar wordt, maar het maakt dus niets uit.

Al met al kunnen we stellen dat kaas eten gezond kán zijn. Echter, moet het wel met mate genuttigd worden en bij voorkeur een jonge zoutarme kaas. Het is goed voor uw lichaam en voor uw tanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *