Is kaneel gezond? Het is wonderbaarlijk

Kaneel wordt in sommige gerechten gebruikt. Vaak wordt kaneel teruggevonden in desserten zoals appeltaart of rijstpap. Heel wat mensen beseffen niet welke grote voordelen deze specerij heeft. Bij de vraag: “is kaneel gezond?” moet er meer dan “ja” geantwoord worden!

Gezondheidsvoordelen van kaneel

Kaneel is één van ‘s werelds oudste en bekendste kruiden. De boom werd reeds duizenden jaren geleden ontdekt. Het kruid is niet alleen bekend als ingrediënt, maar ook door de unieke eigenschappen die het bevat op gebied van gezondheid en genezing. In de schors zijn actieve bestanddelen gevonden die etherische oliën bevatten. Kaneel bezit extreme, hoge antioxidanten die heel wat grote voordelen bevatten voor onze gezondheid. Ook bevat het de mineralen: magnesium, calcium, ijzer en mangaan. Sinds de oudheid, door verschillende culturen heen, wordt kaneel gebruikt om gezondheidsproblemen op te lossen.

Als je zwanger bent is het overigens niet direct aan te raden om kaneel te gebruiken. In kaneel zit namelijk coumarine, welke zorgt voor de specifieke smaak en geur. Men vermoedt dat deze aromastof eventuele schade kan aanbrengen aan het ongeboren kind.

Kaneel verlaagt de cholesterol

De vraag “Is kaneel gezond?” kan beantwoord worden met: ja, want het verlaagt de cholesterol! Studies toonden in het verleden aan dat het dagelijks eten van slechts een halve theelepel kaneel de waarden van de slechte cholesterol aanzienlijk doen dalen.

Kaneel vermindert de bloedsuikerspiegel

Een ander antwoord op onze vraag, is dat kaneel de bloedsuikerspiegel vermindert. Ook is kaneel geschikt om diabetes type 2 te behandelen. Verschillende studies toonden aan dat de insulineresistentie verbetert door het innemen van een halve theelepel kaneel per dag. Het eten van kaneel kan helpen bij de gewichtscontrole, alsmede bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Kaneel versterkt namelijk het cardiovasculaire systeem, waardoor het lichaam afgeschermd wordt van hartgerelateerde aandoeningen. Het kruid bevat de nodige calcium en vezels die bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Ook kan een beetje kaneel in de voeding helpen tegen een hoge bloeddruk.

Kaneel bestrijdt kanker

Een studie die is vrijgegeven door onderzoekers van het Amerikaanse ministerie van landbouw in Maryland, toont aan dat kaneel kankercellen vermindert. Er zijn meerdere soorten kanker die bestreden kunnen worden door het eten van kaneel, zoals leukemie of darmkanker.

Kaneel heeft nog heel wat andere voordelen

Er werden al heel wat antwoorden gegeven op de vraag “is kaneel gezond?” en er bestaan er nog meer. Zo kan kaneel volgens Chinese geneeskundigen gebruikt worden om kiespijn te behandelen, tegen de bestrijding van een slechte adem, tegen ademhalingsproblemen zoals een chronische hoest, een verkoudheid, sinusitis, enzovoort. Ook wordt kaneel gebruikt om griep of een pijnlijke keel te genezen. De lijst van voordelen dat kaneel bezit is erg lang, nog veel langer dan hetgeen in dit artikel te lezen valt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *