Vrijwel iedereen is bekend met het feit dat rode sauzen vaak gezonder zijn dan witte sauzen en dat ze daarnaast ook minder calorieën bevatten. Dit geldt over het algemeen ook voor ketchup. Ketchup wordt namelijk gemaakt van tomaten en bevat daardoor voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid. Ketchup bevat namelijk lycopeen, vitamine C en vitamine E, een combinatie die positieve effecten heeft op je gezondheid. De meest gezonde eigenschap van ketchup is het voorkomen van hart- en vaatziekten. Naast de positieve effecten op je gezondheid heeft ketchup nog een ander voordeel. Het bevat namelijk erg weinig calorieën en bevat vrijwel geen ongezonde vetten. Ondanks een aantal negatieve eigenschappen wordt ketchup dus gezien als een gezonde saus die je gerust vaak kunt nuttigen. Ketchup bestaat doorgaans uit tomaten, azijn, suiker en een extract van kruiden en specerijen. Het is heel goed mogelijk om ketchup zelf te maken. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat er minder suiker in de ketchup zit en het dus nog beter zal zijn voor je gezondheid.

Lycopeen in tomaten

Dat ketchup goed is voor de gezondheid komt met name door het lycopeen in de tomaten. Lycopeen is een antioxidant en beschermt het lichaam tegen bepaalde vormen van kanker. Lycopeen zorgt er daarnaast voor dat een tomaat een rode kleur heeft. In tomaten zit het lycopeen in de celwanden. Deze celwanden zijn voor mensen lastig te verteren, waardoor het lycopeen niet voldoende vrijkomt en dus ook niet goed door het lichaam opgenomen kan worden. Wanneer tomaten worden gekookt gaan de celwanden kapot en zal het lycopeen vrijkomen. Vrijgekomen lycopeen wordt uiteraard veel beter door het lichaam opgenomen. Omdat de tomaten die worden gebruikt voor ketchup eerst zijn gekookt is het lycopeen vrijgekomen, wat er dus voor zorgt dat ketchup een gezonde saus is die zelfs goed is voor de gezondheid. Door de combinatie van lycopeen, vitamine C en vitamine E verkleint ketchup de kans op kanker en heeft het positieve effecten op hart- en vaatziekten. Het is dus absoluut niet ongezond wanneer je af en toe besluit om ketchup te eten.

Suiker in ketchup

Ondanks alle positieve effecten op je gezondheid is ketchup niet helemaal gezond. Het bevat weinig calorieën en vrijwel geen ongezonde vetten, maar het bevat echter wel erg veel suiker. Uit onderzoek is gebleken dat ketchup gemiddeld voor 25% uit suiker bestaat, wat dus erg ongezond kan zijn wanneer je er grote hoeveelheden van zou nuttigen. Wanneer je echter slechts af en toe ketchup eet is het dus absoluut niet slecht voor je gezondheid en kan het suiker ook niet veel kwaad.

Hoewel ketchup dus veel suiker bevat, heeft het nauwelijks negatieve effecten op je gezondheid. Pas wanneer je grote hoeveelheden ketchup zou nuttigen wordt het ongezond. Kortom, ketchup is goed voor je gezondheid dankzij het lycopeen uit de tomaten, maar door de grote hoeveelheid suiker wordt het echter aangeraden om ketchup met mate te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *