Kokos is de laatste tijd ontzettend populair, met name kokosvet en kokosolie. Het nuttigen van kokos zou namelijk veel positieve effecten hebben op je gezondheid. Kokosolie bestaat echter voor een groot deel uit verzadigd vet, wat erg slecht is voor je gezondheid. Het wordt daarom geadviseerd om kokos slechts af en toe te eten.

Producten als kokosolie en kokosvet worden door sommigen gezien als wondermiddel, het zou namelijk ontzettend gezond zijn en geen nadelige effecten hebben. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat kokosolie en kokosvet slecht kunnen zijn voor je gezondheid. Er wordt namelijk beweert dat de verzadigde vetten uit kokosolie en kokosvet ketenvetzuren hebben die midden-lang zijn. Dit vet zou makkelijker oplossen dan andere vetten en er zou een deel van de vetten naar de lever het dus het bloed gaan. Dit levert direct energie op, waardoor er geen vetten verbrand zouden hoeven worden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat hoewel deze vetten anders worden opgenomen, ze nog wel verbrand moeten worden door het lichaam. Wanneer er geen verbranding plaatsvindt blijven de vetten hangen in de lever en bestaat de kans op leververvetting.

Kokosolie en kokosvet

Kokosolie en kokosvet zijn in principe dezelfde producten. Kokosolie is vloeibaar bij kamertemperatuur en kokosvet heeft vaak een vast vorm. Kokosolie en kokosvet bestaat voor een erg groot deel uit verzadigd vet, namelijk voor 85%. Verzadigd vet heeft vele nadelige gezondheidseffecten en verhoogt onder andere het cholesterol in het bloed. Dit kan leiden tot een groter risico op hart- en vaatziekten.

Veel mensen nemen aan dat kokosolie of kokosvet gezond is, omdat het met name het ‘goede’ cholesterol laat stijgen in plaats van het ‘slechte’ cholesterol. Het is echter niet bekend of het ‘goede’ cholesterol daadwerkelijk wel zo goed is voor je gezondheid. Omdat dit niet zeker is kun je dus ook niet vaststellen of kokosolie of kokosvet gezond is en of het de kans op hart- en vaatziekten zal verlagen. Het Voedingscentrum raadt bijvoorbeeld aan om niet te vaak kokosproducten te eten.

Vezels en antioxidanten

Kokosproducten bevatten dus vaak ontzettend veel verzadigde vetten. Dit betekent echter niet dat het geen goede eigenschappen heeft. Zoals het Voedingscentrum aanraadt is het dus belangrijk om slechts af en toe kokosproducten te nuttigen. Op deze manier kun je prima kokosproducten eten en de positieve effecten van kokos ervaren. Zo bestaat kokos voor een groot deel uit vezels die zorgen voor een goede spijsvertering en ondersteunt kokos het immuunsysteem door de aanwezige antioxidanten. Je kunt kokosproducten dus gerust eten, zolang je er niet teveel van inneemt en zolang de rest van je voeding gezond is en weinig verzadigde vetten bevat. Het is dus niet verstandig om altijd producten zoals olijfolie of margarine te vervangen door kokosolie of kokosvet. Kokosproducten zijn dus geen wondermiddelen, maar kunnen je bijvoorbeeld helpen om voldoende vezels binnen te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *