Leverworst wordt erg vaak op brood gegeten of als borrelhapje. Omdat leverworst in Nederland erg veel wordt gegeten is het verstandig om te weten hoe gezond leverworst eigenlijk is. Over het algemeen bestaat leverworst uit varkenslever en varkensvlees. Leverworst mag alleen leverworst genoemd worden wanneer je voor minstens 30% uit varkenslever bestaat. Verse vleesproducten en lever bevatten vaak veel vitamines en ijzer. Omdat leverworst een bewerkt product is en niet geheel uit lever bestaat zijn de vitamines en het ijzer niet langer in de leverworst aanwezig. Daarnaast worden er veel kruiden en specerijen toegevoegd aan de leverworst, waaronder zout. Door het hoge zoutgehalte en het hoge vetgehalte is leverworst dus geen gezonde keuze en is het niet aan te raden om leverworst dagelijks te consumeren. Sommige soorten leverworst bestaan voornamelijk uit verzadigde vetten. Deze verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte in het bloed wat kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Zout en vet

Hoeveel verzadigde vetten er in leverworst zitten verschilt erg per merk of fabrikant. Zo bevat de meest magere leverworst slechts 1,5 gram vet per 2 plakjes. Daarentegen bevat de meest vette leverworst wel 4,5 gram vet per 2 plakjes. Hoe meer verzadigde vetten er in de leverworst zitten, hoe ongezonder het product is. Naast verzadigde vetten bevat leverworst vaak ook veel zout. Vergeleken met andere vleeswaren zoals cervelaat valt dit echter behoorlijk mee. Een teveel aan zout kan erg slecht zijn voor je gezondheid. Het nuttigen van teveel zout kan onder andere zorgen voor een verhoogde bloeddruk en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Omdat het zoutgehalte en het vetgehalte erg kunnen verschillen is het belangrijk om de etiketten goed te bekijken. Zo wordt er op het etiket aangegeven hoeveel verzadigde vetten er in het product zitten en hoeveel zout er in het product is verwerkt. Ondanks het zout en het vet is het niet ongezond om slechts af en toe leverworst te eten.

Voedingswaarde

Leverworst bevat een aantal vitaminen die erg gezond zijn. Een van deze vitaminen is vitamine A, een vitamine die veel voorkomt in lever en producten waar lever in is verwerkt. Vitamine A is erg goed voor je gezondheid, omdat het zorgt voor een gezonde huid en ogen en een goed afweersysteem. Lever bevat in het algemeen veel vitamines en mineralen, maar ook veel verzadigde vetten. Met name lever dat is verwerkt in leverworst zal voornamelijk uit verzadigde vetten bestaan. Omdat de lever in dat geval ook is bewerkt zullen veel vitaminen en mineralen verloren gaan, waardoor leverworst uiteindelijk veel minder gezond is dan lever. Kortom, leverworst is rijk aan verzadigde vetten en zout, waardoor het niet verstandig is om het regelmatig te nuttigen. Het wordt aangeraden om slechts af en toe leverworst te nuttigen. Leverworst is door het hoge vetgehalte en zoutgehalte dan ook niet opgenomen in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *