Mayonaise wordt vaak gegeten samen met patat of samen met gebakken aardappeltjes. Omdat mayonaise vaak wordt gegeten met het ongezonde patat verwachten veel mensen dat mayonaise ook ongezond is. Om er achter te komen hoe ongezond mayonaise is moet er eerst gekeken worden naar de samenstelling van de mayonaise. Echte mayonaise bestaat namelijk voor 70% uit olie. Oliën bestaan vrijwel volledig uit vetten, zowel verzadigde als onverzadigde vetten. Plantaardige oliën bestaan echter uit onverzadigde vetten, waardoor ze het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Oliën die bestaan uit verzadigde vetten zullen echter het cholesterol verhogen en zorgen er voor dat er een verhoogde kans ontstaat op hart- en vaatziekten. Het is dus erg belangrijk om na te gaan op basis van welke olie de mayonaise is gemaakt. Voor het maken van mayonaise wordt er vaak zonnebloemolie, raapzaadolie of sojaolie gebruikt.

Fritessaus en halfvolle mayonaise

Voor het maken van mayonaise is het dus belangrijk dat de mayonaise voor minstens 70% uit olie bestaat. Omdat dit erg ongezond kan zijn, hebben veel merken en fabrikanten een mayonaise op de markt gebracht waar minder dan 70% olie in zit. Omdat er in deze producten minder dan 70% olie zit, mag dit geen mayonaise genoemd worden. Deze producten heten dan bijvoorbeeld fritessaus of halfvolle mayonaise.

Het lijkt dus alsof deze producten gezonder zijn dan mayonaise, echter worden er aan deze producten veel zout en suiker toegevoegd. Dit komt omdat vet veel smaak geeft aan producten en dit gebrek aan vet dus gecompenseerd moet worden. De hoeveelheden zout en suiker in de producten zijn niet erg hoog, maar het is dus wel iets waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken van mayonaise.

Daarnaast kun je er altijd nog voor kiezen om mayonaise zelf te maken. Je kunt op deze manier zelf bepalen hoeveel olie, zout of suiker je in de mayonaise verwerkt, waardoor dit gezonder is dan een kant-en-klaar product uit de supermarkt.

Calorieën

Een voordeel van de producten waar weinig olie en dus vet in zit is dat deze vaak ook maar weinig calorieën bevatten. Echte mayonaise bevat namelijk al gauw ontzettend veel calorieën. Door het hoge aantal calorieën én omdat mayonaise voornamelijk bestaat uit olie is het dus absoluut geen gezonde optie. Mayonaise bestaat naast olie ook uit eigeel en bevat daardoor maar weinig gezonde voedingsstoffen.

De magere varianten zijn over het algemeen gezonder dan de mayonaise, omdat deze minder vet zijn en minder calorieën hebben. Uiteraard is het prima mogelijk om af en toe mayonaise te eten, echter is het belangrijk om dit absoluut niet te vaak te doen. Over het algemeen geldt de regel dat witte sauzen ongezonder zijn dan rode sauzen. Sauzen met een rode kleur bevatten vaak minder vet en calorieën en zijn daarmee een gezondere optie dat witte sauzen zoals mayonaise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *