Is melk gezond? Daarover zijn we het nog niets eens. Er zijn meerdere onderzoeken naar gedaan, maar de uitkomsten verschillen behoorlijk. In dit artikel delen we graag de kennis die we op dit gebied hebben en leggen we de voor- en nadelen van melk aan je voor.

Waarom is melk gezond?

Melk bevat een goede balans van eiwitten, vetten en koolhydraten. Ook bezit het heel wat gezonde voedingsstoffen, zoals calcium, riboflavine of vitamine B2, fosfor, vitamine A, D, B5 en B12. Het bevat een kwaliteitsvolle proteïne die zeer gunstig is voor mensen die fysieke trainingen ondergaan.

Calcium in melk

Melk zit boordevol calcium, hetgeen zeer belangrijk is om sterke beenderen te krijgen en te behouden. Een calciumtekort geeft symptomen zoals: vermoeide beenderen, gekneusde botten, pijn in de gewrichten, enzovoort. Om een calciumtekort aan te sterken, is het drinken van melk zeker aan te raden. Het menselijk lichaam heeft nood aan calcium om goed te kunnen functioneren. De werking van het lichaam heeft onder andere te maken met de hoeveelheid calcium dat het bezit.

Riboflavine

Riboflavine is ook bekend als vitamine B2. Het lichaam heeft riboflavine nodig voor een goede stofwisseling, of een goed metabolisme. Ook is deze vitamine belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen. Riboflavine is tevens belangrijk voor een goede ademhaling. Eveneens is vitamine B2 belangrijk voor gezonde nagels, gezond haar en een gezonde huid. Ook heeft riboflavine een positief effect op de werking van de schildklier. Riboflavine is dus belangrijk voor de gezondheid en het drinken van melk bezit dit voordeel dus ook.

Boordevol vitamines

Melk zit boordevol vitamines. Elk lichaam heeft voldoende vitamines nodig om goed te kunnen functioneren. Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd. Het is onder andere nodig voor het verkrijgen van gezonde ogen en een gezonde huid. Vooral bij het aanpassen van de ogen in het donker, is de hulp van vitamine A nodig. Ook helpt deze vitamine A bij het weerstaan van ziektes.

Ook vitamine D wordt in melk gevonden. Deze vitamine helpt bij meerdere functies in het lichaam, waaronder de calciumstofwisseling, maar ook voorkomt vitamine D bepaalde soorten van kanker. Een gezond hart en gezonde bloedvaten zijn ook het gevolg van vitamine D in het lichaam. Tevens mag het immuunsysteem niet vergeten worden en ook stemmingswisselingen worden met vitamine D onder controle gehouden. Melk zorgt dus duidelijk voor heel wat gezondheidsvoordelen!

Waarom is melk ongezond?

Je leest er steeds vaker over: melk is niet zo gezond als dat we altijd dachten. Daarom willen we hier toch even kort op ingaan. Waar komt dat vandaan en welke tegenargumenten worden er gebruikt? We hebben ze voor je op een rij gezet.

Koe
Een koe of een kalf drinkt melk en heeft dit ook nodig om snel te kunnen groeien. Een kalf kan snel lopen en bereikt na 8 weken al het gewicht van een volwassen mens. De vraag is alleen of je als mens deze melk dus ook nodig hebt.

Lactose
In melk zit veel lactose, ook wel bekend als melksuiker. Dit is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de baby. Opvallend detail daarbij is trouwens dat de mens het enige zoogdier op de wereld is dat melk drinkt van een ander zoogdier. Als volwassen mens heb je geen groei meer nodig, dus is lactose overbodig.

Zuurgraad
De PH waarde van je bloed daalt op het moment dat je (koe)melk drinkt. Hierdoor neemt de zuurgraad toe in je lichaam, om dit weer in balans te brengen heeft je lichaam mineralen nodig. Mineralen die je ook ergens anders voor kunt gebruiken.

Alternatieven?
Zijn er alternatieven op de markt voor melk? Jazeker, wil je dit toch graag drinken dan is geitenmelk, kokosmelk of notenmelk een prima alternatief. Ook veel groene bladgroente bevat calcium. Denk hierbij aan boerenkool, spitskool, abrikozen, amandelen, hazelnoten of Chinese kool.

Melk nu wel of niet gezond?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende voor- en nadelen voorbij gekomen over melk. De slogan ‘melk is goed voor elk’ wordt tegenwoordig niet meer zoveel gebruikt. Toch kun je nog steeds wel stellen dat melk gezond is, maar probeer de hoeveelheid die je dagelijks drinkt niet te overdrijven. Probeer daarnaast ook eens wat alternatieven zoals: plantaardige- en geitenmelk.

1 Comment

  1. Jong de schreef:

    Mens is geen dier…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *