Is muesli gezond? Het is de ideale gezondheidsmaaltijd

Muesli wordt beschouwd als zeer gezonde ontbijtgranen. Het kan gegeten worden via een voorverpakte, droge vorm, maar ook kan het via een vers bereid mengsel gegeten worden. Meestal is muesli samengesteld uit haver, vlokken, gedroogde vruchten en noten. Het biedt verschillende voordelen voor de gezondheid.

Boordevol voedingsvezels

Muesli is een goede bron van voedingsvezels. Deze vezels bevinden zich in verschillende ingrediënten van muesli. Vooral de vezels in tarwe en haver zijn heel gezond. Ze helpen om hoge cholesterol te voorkomen en ze zorgen voor een uitstekende spijsvertering. Vezels helpen ook bij problemen zoals obstipatie. Er wordt aangeraden dat volwassenen het beste tussen 25 en 38 gram vezels per dag consumeren.

Gewichtsverlies

Muesli kan helpen bij gewichtsverlies. Het absorbeert water en zwelt op, wat betekent dat het meer ruimte in de maag gebruikt. Hierdoor krijgt het lichaam een sneller en meer verzadigd gevoel. Muesli is ook een goede bron van het vitamine B complex. Deze helpen om lichaamsvet af te breken en ook helpen ze voor het verkrijgen van een sneller metabolisme.

Energie

Het eten van een kopje muesli verhoogt het energieniveau in het lichaam. Daarom is het ideaal om muesli te eten bij het ontbijt. Het lichaam wordt helemaal wakker en krijgt voldoende energie om de dag in te gaan. Let wel even op het feit dat een muesli behoorlijk wat calorieën bevat. Een portie van 50 gram bevat zo’n 175 tot 225 calorieën.

Tegen kanker, hart- en vaatziekten

Omdat muesli ingrediënten bevat zoals haver, noten en zaden, biedt dit stoffen zoals gezonde lignaan, antioxidanten en omega-3 vetzuren. Lignaan is goed in geval van borstkanker, prostaatkanker, dikke darmkanker en eierstokkanker. Antioxidanten en omega-3 vetzuren zijn nuttig voor de bestrijding van hart- en vaatziekten.

Is muesli gezond? Het is zeker gezond

Het is meer dan duidelijk dat muesli gezond is. Tegenwoordig bestaan er vele soorten muesli. Afhankelijk van de manier waarop muesli is gemaakt en de ingrediënten die het bezit, kan muesli zeer gezond zijn. Hoe natuurlijker muesli gemaakt wordt, hoe beter dit is voor de gezondheid. Wanneer het echter boordevol industriële ingrediënten zit en toegevoegde suikers bevat, is het eten van muesli uiteraard minder gezond. Muesli bevat echter in de meeste gevallen veel minder suikers (gemiddeld 8 gram per portie van 50 gram), dan de gemiddelde ontbijtgranen.

Kijk ook even welke granen gebruikt worden bij de muesli. Wordt er gebruik gemaakt van volkorengranen of een niet-volkoren variant? Volkorengraan is altijd gezonder dan gewoon graan.

Muesli is voordelig voor het spijsverteringsstelsel, omwille van het hoge aantal vezels en de volle granen. Daarom is het ideaal om muesli te eten in een dieet, of bij een gewichtscontrole. Vervolgens is muesli een krachtige bron van antioxidanten. De noten, vooral walnoten, in muesli bieden een grote bron van eiwit en omega-3 vetzuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *