Muntthee is één van de meest gedronken soorten thee, maar is het gezond? Natuurlijk is muntthee gezond! Het bevat namelijk heel wat gezondheidsvoordelen. Deze populaire kruidenthee kan zowel koud als warm gedronken worden. Een hete muntthee in de koude wintermaanden geeft ons wat meer energie, terwijl een ijskoude muntthee in de zomer een ware verfrissing kan zijn.

Waar komt het vandaan?

Muntthee is eigenlijk een bijzonder type thee: het bevat namelijk geen thee, maar munt (mentha)! Je kunt gedroogde en verse munt gebruiken om een heerlijk kopje thee van te kunnen zetten. Munt was al bekend bij de oude Egyptenaren. Verkoudheid en griep werden bestreden met menthol. Ook in die tijd werd munt al gezien als een geneeskruid.

Muntthee in zijn verscheidenheid

Muntthee kan puur gedronken worden, maar ook in combinatie met andere kruiden. Zo bestaan er onder andere groene muntthee en zwarte muntthee die allebei heerlijk zijn. Buiten de combinaties die mogelijk zijn met andere kruiden, bestaat er een verscheidenheid aan munt, met inbegrip van natuurlijke, cultivars en hybride muntsoorten. Kruizemunt, appelmunt en pepermunt zijn de meest voorkomende soorten die in thee gebruikt worden.

De gezondheidsvoordelen van muntthee

Munt heeft talrijke, traditionele, medicinale toepassingen. Het onderzoek naar de voordelen van munt wees uit dat het drinken van muntthee een scala aan voordelen heeft. Muntthee wordt al duizenden jaren gedronken een heeft een goede uitwerking op je maag en darmen.

Cafeïnevrij
Als eerste voordeel is muntthee meestal cafeïne/theïne vrij, afhankelijk van de andere ingrediënten dat deze thee bevat. De planten van munt zijn alleszins 100% cafeïne vrij.

Antioxidanten
Een tweede voordeel van muntthee is dat het zeer rijk is aan antioxidanten. Dergelijke antioxidanten bevatten chemische stoffen die ervoor bekend staan onze algemene gezondheid te bevorderen, alsook voorkomen ze schade aan het menselijke lichaam en beschermen ze het lichaam tegen tumoren of ziektes.

IJzer absorberen
Als derde voordeel werd er in het verleden bewezen dat muntthee het vermogen om ijzer te absorberen verbetert. In de landen van het Midden-Oosten wordt muntthee vaak om deze reden gedronken, in combinatie met andere kruiden die het opnemen van ijzer nog meer versterken.

Antibacteriële werking
Het vierde voordeel van muntthee is dat het een antibacteriële en schimmelwerende activiteit bevat. Vroegere studies constateerden dat onder andere groene munt en pepermunt de remming van schadelijke bacteriën voorzien. Ook toonden deze studies aan dat de groei van een aantal schadelijke schimmels voorkomen werd.

Tegen maag- en darmproblemen
Als vijfde voordeel van muntthee kan er vermeld worden dat het traditioneel gebruikt wordt voor maag- en darmproblemen. Ook werd in het verleden reeds meerdere malen verteld dat muntthee effectief is bij de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom.

Is muntthee gezond? Natuurlijk: het is cafeïnevrij, rijk aan antioxidanten, betere opname van ijzer, anti-griep en het helpt ook nog bij maag- en darmproblemen. Daarnaast is een lekker kopje verse muntthee ook nog eens erg lekker.


Heb je iets gehad aan dit artikel?

Steun ons en bestel je muntthee via Drogisterij.net: Klik hier om Muntthee online te bestellen


 

5 Comments

 1. ans geerts schreef:

  Ik heb al een paar dagen darmklachten. Ik heb nu verse muntthee gedronken en ik krijg ineens hevige maagklachten.
  Kan dat met de thee te maken hebben?

  groete Ans

  • admin schreef:

   Hallo Ans,

   In principe werkt muntthee juist tegen maagklachten. Munt zorg voor een betere vertering en afvoer van darmgassen. Het is dus prima om verse muntthee te drinken!

 2. Marjan Kok schreef:

  Hoe komt het dat ik juist maagpijn krijg van Verse muntthee???

 3. peter schreef:

  Normaal is muntthee goed voor de darmen en voor prikkelbare darm(heb het al 30 jaar), bij mij werkt muntthee en zeker pepermuntolie zeer goed, maar ik ken mensen met pds die hier juist een aanval van krijgen. bij pds is het moeilijk om te weten wat je juist niet mag eten, het is vooral zelf proberen, caffeine is voor iedereen slecht, net zoals zuivel en bepaalde vezels!

 4. Muntthee schreef:

  […] Is muntthee gezond? | Vitamine Informatie – Muntthee is één van de meest gedronken soorten thee, maar is het gezond? Natuurlijk is muntthee gezond! Het bevat namelijk heel wat gezondheidsvoordelen. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *