Pindakaas wordt veel gegeten in Nederland. Het is dan ook heerlijk om deze voedzame en gezonde voeding te eten. Volgens enkele interessante Amerikaanse onderzoeken bevat pindakaas maar liefst meer dan 30 vitaminen en mineralen die de ultieme voedingswaarde voor de algemene bot- en spierontwikkeling bieden, waaronder vitamines A en E, foliumzuur, magnesium, zink, calcium, ijzer, koper, selenium, enzovoort. Door dit te weten, is het meteen duidelijk dat pindakaas gezond is.

Pindakaas is een bron van eiwitten en vezels

Eiwitten en vezels behoren tot ons dagelijks voedingspatroon. Pindakaas kan hierbij een goede aanvulling leveren, want het is geladen met eiwitten en vezels. Eiwitten bieden het lichaam de nodige energie, terwijl vezels de eetlust verminderen en het algehele spijsverteringsstelsel optimaliseren. Ook in een dieet is het eten van pindakaas aan te raden. Dit laatst klinkt misschien raar, want het bevat best veel calorieën. De reden hiervan is dat pindakaas het hongergevoel stilt, waardoor je uiteindelijk minder calorieën tot je neemt.

Is pindakaas gezond? Ontdek nog meer gezondheidsvoordelen

Pindakaas bevat onder andere riboflavine. Dit is een bepaalde soort van vitamine die helpt bij het produceren van rode bloedcellen. Het eten van pindakaas stimuleert het metabolisme en de spieren. Ook daarom is het goed om pindakaas te eten tijdens een gezond dieet.
Het eten van twee eetlepels pindakaas bevat voordelige voedingswaarden, waaronder 200 mg kalium en een aanzienlijke hoeveelheid magnesium. Magnesium is een mineraal dat een sleutelrol speelt in de functies van de zenuwen en de spieren. Ook houdt magnesium de botten sterk. De gezonde nootachtige verspreiding die pindakaas bevat, is ook geladen met vitamine E. Deze helpt bij de bestrijding van de schade die door vrije radicalen veroorzaakt worden. Slechts twee eetlepels pindakaas bevatten ook vitamine E en folaat.

Pindakaas bevat verzadigde vetten, dus ongezond?

De aanwezigheid van verzadigde vetten in een product, hoeft een voedingsmiddel daarom niet in een ongezonde categorie te plaatsen. Tofu, olijfolie en zelfs tarwekiemen bevatten een bepaalde hoeveelheid verzadigde vetten. Dit maakt deze producten niet slecht. Hetzelfde geldt dan ook bij verzadigde vetten in pindakaas. Slechts één ingrediënt bepaalt niet of een voedingsproduct ongezond is, maar wel het volledige pakket van nutriënten. De verzadigde vetten in pindakaas wegen niet op tegen de voordelen en de positieve voedingsstoffen die dit product bevat.

Eiwitten en gezonde vetten
Pindakaas zit boordevol eiwitten en gezonde vetten. Tevens bevatten de pinda’s een grote bron van voedingswaarden. Onderzoeken toonden in het verleden aan dat het regelmatig eten van pindakaas het risico op hart- en vaatziekten verminderen, alsook op diabetes type 2. Pindakaas bevat vetzuren, in totaal zo’n 40-45%. Deze vetten kunnen vervolgens onderverdeeld worden in drie verschillende categorieën:

  • Enkelvoudige onverzadigde vetzuren, zo’n 56%
  • Meervoudige onverzadigde vetzuren, zo’n 23%
  • Verzadigde vetzuren, zo’n 21%

Met name de enkel- en meervoudige vetzuren zijn erg gezond. De verzadigde vetzuren zijn iets minder gezond, maar als je geen grote hoeveelheden hiervan binnen krijgt is er niets aan de hand.

Dus, is pindakaas gezond? Aan de hand van bovenstaande informatie kan uiteraard volmondig “ja!” geantwoord worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *