Al sinds de oudheid wordt knoflook voorgeschreven om aandoeningen te behandelen of om de gezondheid te versterken. Wetenschappelijk onderzoek heeft deze positieve effecten daarnaast onderzocht en bewezen. Zo helpt het nuttigen van knoflook bij het voorkomen van een verkoudheid en vermindert knoflook de duur en de ernst van de verkoudheid. Dit komt omdat knoflook het immuunsysteem verbetert. Voor mensen die last hebben van een te hoog cholesterol blijkt het nuttigen van knoflook ervoor te zorgen dat het cholesterol daalt. Omdat knoflook antioxidanten bevat kan het helpen om hersenziektes te voorkomen, zoals Alzheimer en dementie. Het nuttigen van knoflook kan ook erg handig zijn wanneer je last hebt van hart- en vaatziekten. Knoflook vermindert namelijk de afzetting van plaque op de vaatwanden. Al deze positieve effecten worden veroorzaak door de stof allicine. Zowel verse als gedroogde knoflook bevatten allicine en zullen daardoor goed zijn voor je gezondheid.

Allicine in knoflook

Alle positieve effecten voor je gezondheid worden veroorzaakt door de allicine in knoflook. Allicine is een natuurlijk antibioticum en werkt erg goed tegen verschillende soorten bacteriën. Omdat allicine een laag kookpunt heeft zal het al snel verdampen wanneer het wordt verhit. Om dus gebruik te kunnen maken van alle positieve effecten voor je gezondheid is het dus verstandig om de knoflook rauw te eten. Allicine is een instabiele stof, wat er toe heeft geleid dat wetenschappers gestabiliseerde allicine hebben ontwikkeld. Dit is vaak te koop in natuurwinkels en heeft exact dezelfde werking als allicine dat afkomstig is uit verse knoflook. Naast allicine bevat knoflook erg veel vitaminen en voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine B6 en mangaan, terwijl het maar weinig calorieën bevat. Het zal nooit schadelijk zijn voor je gezondheid wanneer je veel knoflook nuttigt, het zal alleen maar voordelen bieden.

Positieve effecten

Het eten van knoflook heeft vele positieve effecten op je gezondheid. Ten eerste ondersteunt de knoflook het immuunsysteem, waardoor het helpt om bijvoorbeeld verkoudheid of griep te voorkomen. Daarnaast zorgt knoflook voor een betere doorbloeding van de organen en is het gezond voor je hart en bloedvaten. Het verlaagt tevens de cholesterol en bloeddruk en verbetert het de spijsvertering, waardoor het ook de darmflora zal verbeteren. Naast deze eigenschappen worden er nog vele andere effecten genoemd die knoflook kan veroorzaken. Uiteraard is het nodig om voldoende knoflook te nuttigen wanneer je deze positieve effecten wilt bereiken. Eet bijvoorbeeld elke dag één of meerdere teentjes knoflook. Het wordt aangeraden om knoflook te eten op een lege maag, omdat de voedingsstoffen zo het beste kunnen worden opgenomen door het lichaam. Houdt er wel rekening mee dat deze positieve effecten niet wetenschappelijk zijn bewezen, hoewel er tegenwoordig wel onderzoek wordt gedaan naar de effecten van knoflook op de gezondheid. Het is in ieder geval nooit schadelijk om veel knoflook te eten, tenzij er sprake is van een allergie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *