Koffie: het zwarte goud! Maar is het gezond?

Koffie wordt door veel mensen dagelijks gedronken en is daardoor ontzettend populair. Omdat koffie zoveel wordt gedronken is het belangrijk om te weten hoe gezond het daadwerkelijk is. Volgens het Voedingscentrum past koffie in een gezond eetpatroon. Het gaat hierbij wel om zwarte variant zonder suiker. Wanneer je veel koffie met suiker drinkt op een dag dan is dit uiteraard vele malen ongezonder dan wanneer je koffie drinkt zonder suiker.

Het belangrijkste positieve effect van koffie is dat het drinken ervan ervoor zorgt dat je een betere concentratie krijgt en dat je meer alert wordt. Dit wordt veroorzaakt door de cafeïne. Naast deze effecten verlaagt het drinken van 2 tot 4 kopjes per dag het risico op hartziekten met wel 10% en het drinken van wel 5 kopjes zou het risico op diabetes type 2 met wel 30% verlagen. Dit wordt veroorzaakt door de antioxidanten die erin zitten. Koffie helpt daarnaast bij het herstellen van een infectie of een verkoudheid en verlaagt tevens de kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer en aandoeningen aan de lever.

Cafestol en cafeïne in koffie

Het drinken van koffie heeft niet alleen maar positieve effecten op je gezondheid. Het bevat namelijk de stof cafestol, een stof die het cholesterol in je bloed verhoogt. Een verhoogd cholesterol in je bloed zorgt ervoor dat het teveel aan cholesterol aan de binnenkant van je bloedvaten blijft plakken. Hierdoor vernauwen de bloedvaten en wordt de kans op het krijgen van een hartaanval of beroerte vergroot. Niet alle soorten koffie bevatten evenveel cafestol. Met name goed gefilterde koffie bevat veel minder cafestol dan bijvoorbeeld koffie die gezet is van verse koffiebonen.

Naast cafestol bevat koffie ook cafeïne, een stof die vele effecten veroorzaakt. Hoeveel cafeïne erin zit hangt af van onder andere het soort koffiebonen, de sterkte en de grootte van het kopje. Cafeïne kan nadelige effecten hebben wanneer je er te veel van binnenkrijgt. Je kunt dan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. Als je gedurende lange tijd veel koffie drinkt en daar opeens mee stopt kan het zijn dat je last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Deze verschijnselen zijn echter niet nadelig voor je gezondheid.

Beperk het koffiegebruik

Het wordt aangeraden om niet meer dan 2 tot 3 kopjes koffie op een dag te drinken. Dit heeft te maken met de hoeveelheid cafestol. Wanneer je koffie drinkt die weinig cafestol bevat wordt het aangeraden om niet meer dan 4 kopjes te drinken op een dag, omdat je anders te veel cafeïne binnen zou krijgen. Cafeïne zit namelijk in veel meer producten, namelijk ook in thee, chocola en energiedrankjes. Wanneer je deze producten nuttigt en daarnaast meer dan 4 kopjes koffie op een dag zou drinkt krijg je veel te veel cafeïne binnen. In dat geval is de kans groot dat je last krijgt van de nadelige effecten van cafeïne zoals: rusteloosheid, slaapproblemen of hoofdpijn. Voor jongeren tussen de 13 en de 18 wordt het aangeraden om slechts één kopje koffie op een dag te drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *