Volgens sommige mensen behoort lijnzaad tot de zogeheten superfoods. Lijnzaad is het zaad van de vlasplant, dat vroeger werd gebruikt om touw van te maken. De lijnzaad van deze plant kan echter ook voor menselijke consumptie gebruikt worden. De verschillende bouwstoffen die deze zaadjes met zich mee dragen maken het zo’n gezond product en prima bij een dieet.

Lijnzaad bevat veel gezonde stoffen

Lijnzaad is rijk aan alfa-linoleenzuur en tal van andere omega 3, 6 en 9 vetzuren. Dergelijke stoffen zijn bijzonder belangrijk om hart- en vaatziektes te voorkomen. Ook polyfonen zijn in hoge mate terug te vinden in lijnzaad. Deze polyfonen zijn chemische verbindingen die ervoor zorgen dat vrije radicalen (schadelijke stoffen) worden opgevangen. Daarnaast zitten er ook tal van andere stoffen in, die in zijn algemeenheid, bijdragen aan een gezonder en vitaler lichaam. Dit zijn vitamine B1, vitamine B2, kalium, magnesium, zink en calcium. De verscheidenheid aan stoffen maakt lijnzaad tot een uniek product.

Goed voor de stoelgang

Lijnzaad is een uitstekende aanvulling op het moment dat je wilt afvallen en erg goed voor de darmen. In de eerste plaats omdat het voor 20% uit vezels bestaat. Deze vezels zorgen ervoor dat er voor dat er veel vocht wordt geabsorbeerd. Dit stimuleert de darmpassage en bevorderd de stoelgang. In de tweede plaats is het goed voor de darmen vanwege de zuiverende en reinigende werking. Het neemt als het ware alle overtollige viezigheid mee.

Als laatste voordeel: lijnzaad geeft ook snel een verzadigd gevoel, waardoor je eerder het gevoel hebt vol te zitten. Door het volle gevoel ga je minder eten en val je af. Belangrijk detail is de snelle werking van de lijnzaad. Al binnen enkele uren kun je al resultaat merken.

Hele en gebroken zaden in lijnzaad

Als je lijnzaad koopt heb je keuze uit hele zaden of gebroken/gestampte zaden. Je kunt het beste gebroken zaden eten. Kies je voor hele zaden, dan verlaten de zaadjes het lichaam in precies dezelfde vorm als dat ze het lichaam in gingen. Op zich is het niet per se ongezond, maar het is wel zonde van de zaadjes natuurlijk. Zorg er dus voor dat je de zaden breekt of kant-en-klaar gestampt koopt.

Hoe lijnzaad eten?

Lijnzaad is op veel verschillende manier te eten. De gebroken zaden kun je prima door de kwark, yoghurt, salade, smoothie of een ander gerecht doen. Ook kun je het prima verwerken in koekjes, muffins of brood. Naast de zaadjes is het ook verkrijgbaar in olie: lijnzaadolie. Dit is ook op vele manieren te gebruiken: in dressing over de salade of gewoon op een lekker brood met een beetje peper en zout. Er zijn dus tal van opties te verzinnen.

Verantwoorde hoeveelheid lijnzaad

Houdt in de gaten dat je niet teveel consumeert, want zelfs gezonde producten als lijnzaad kunnen niet eindeloos gegeten worden. In lijnzaad zitten namelijk cyanogenen welke in het lichaam omgezet kunnen worden tot de giftige stof cyanide. Het Voedingscentrum adviseert om tussen 15 en 45 gram gebroken lijnzaad per dag te eten. Dit komt overeen met enkele eetlepels. Ga je hier een enkele keer overheen dan is dat geen probleem, maar maak er geen vaste gewoonte van.

Lijnzaad is een heerlijk gezond product met vele mogelijkheden. Je kunt het in van alles en nog wat gebruiken en het heeft een bijzonder positieve uitwerking op uw gezondheid. Daarbij smaakt het ook nog eens erg lekker en is met veel dingen te combineren. Gezond leven en lijnzaad zijn een ideale combinatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *