roggebroodOver roggebrood wordt veel geschreven en verteld, maar hoe gezond is roggebrood nu eigenlijk? Roggebrood is een zeer goede bron van thiamine (of vitamine B1), folaat (of vitamine B9, of foliumzuur), selenium, mangaan en natrium, maar ook bevat het brood lage waarden van verzadigd vet. Het is goed voor de gezondheid, maar het past ook bij een gezond dieet! Het is dus veel beter om roggebrood te kopen, in plaats van wit brood.

Roggebrood eten voor vezels

Een eerste antwoord op de vraag “is roggebrood gezond?” is “ja, want het bevat voldoende vezels”. Vezels zijn onontbeerlijk voor het lichaam en de gezondheid. Iedereen vertelt wel eens dat vezels gezond zijn: de vrienden, de dokter, de familie en zelfs de buren, maar waarom precies zijn vezels zo gezond? Het belangrijkste voordeel bij het eten van voldoende vezels, is het verkrijgen van een regelmatige stoelgang. Mensen die hiermee problemen hebben, hoeven geen medicijnen in te nemen, maar eten beter roggebrood om dit probleem op te lossen. Vezels voorkomen dus constipatie, maar ook andere medische problemen, zoals aambeien, galstenen, diabetes en diverticulosis. Het eten van voldoende vezels vermindert ook de kans op verschillende vormen van kanker en hart- en vaatziekten.

Roggebrood in vergelijking met andere broden

Er kan wel gezegd worden dat roggebrood veel vezels bevat, maar is dat niet het geval met elk brood? In vergelijking met gewoon wit brood, of tarwebrood, bevat roggebrood veel meer voedingsstoffen en vezels. Het eten van 2 sneetjes roggebrood bevat 20% meer vezels dan wanneer er een sandwich gegeten wordt. Een roggebrood bevat maar liefst 7 keer meer vezels dan een gewoon wit brood. Dit is natuurlijk een hele goede reden om een roggebrood te kopen, in plaats van een wit brood. De koolhydraten zijn bij roggebrood makkelijker verteerbaar dan bij gewoon brood.
De onderstaande waarden gelden voor 100 gram. Reken het zelf dus even om per plak om de juiste waarden te achterhalen.

Aantal calorieën235
Kilojoule1005
Eiwit6,2
Koolhydraten52,0
Vet3,0

Beleg je roggebrood

Je kunt roggebrood natuurlijk zo eten, maar het is net zo lekker als je er iets op doet. Het is heerlijk met haring en uitjes (klein gesneden stukjes). Hou je meer van iets frissers? Neem dan een paar plakjes komkommer of tomaat. Ook een plak kaas met een klein beetje appelstroop kan erg lekker zijn.

Kan roggebrood helpen bij gewichtsverlies?

Artsen en voedingsdeskundigen raden in de meeste gevallen vezels aan bij een gezond dieet. Roggebrood is dan ook goed om tijdens een dieet te eten. Deze tip mag niet vergeten worden om de strijd tegen de kilo’s te winnen. Overgewicht bevat meerdere gezondheidsrisico’s, waar iedereen zich bewust van is. Aangezien roggebrood bij gewichtsverlies helpt, kan de vraag “is roggebrood gezond?” opnieuw volmondig met “ja” beantwoord worden! Studies bewijzen ook dat het eten van roggebrood het verzadigingsgevoel verhoogt, hetgeen een onmisbare factor is bij een dieet.
Dit artikel zegt natuurlijk genoeg: het eten van roggebrood heeft overvloedige gezondheidsvoordelen, koop dus snel een heerlijk roggebrood en geniet van de vele voordelen ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *