Start een gezonder leven met rijst

Rijst is erg geschikt voor een gezond leven. Er bestaan meerdere feiten waarom rijst dagelijks in verschillende landen gegeten wordt. Het kan onder andere gegeten worden in een dieet, omdat het laag is in calorieën en vet, maar ook omdat het een hoog vezelgehalte bevat. Er zijn vele verschillende soorten rijst, zoals witte, gele en bruine rijst.

Voordelen van vezels in rijst

De gezondheidsvoordelen van vezels in rijst zijn er in overvloed. Vezelrijk voedsel vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Ook helpt dit om een verzadigd gevoel te krijgen. Vezels verminderen constipatie en helpen om de bloeddruk onder controle te houden. Vooral bij hoge bloeddruk is het interessant om voldoende vezels te eten. Tevens bevat het mangaan, ijzer, selenium, vitamine B, enzovoort.

Is rijst gezond? Ontdek nog meer voordelen!

Is rijst gezond? Jazeker, onder meer vanwege de volgende voordelen: rijst biedt direct en snel energie, het stabiliseert de bloedsuikerspiegel, het bevat magnesium en calcium en het helpt bij de behandeling van de huid, het weerstaat hypertensie, het helpt bij een hoge bloeddruk en dysenterie.
Verschillende deskundigen zeggen dat witte rijst bruikbaar is voor de behandeling van bepaalde soorten huidziekten. In sommige landen wordt balsem met witte rijst gebruikt om een gezwollen huid te genezen.

Welke soorten rijst zijn er?

Er zijn vele soorten rijst in omloop. Hieronder hebben de meest voorkomende soorten opgesomd. In Nederland wordt witte rijst het meest gegeten en dan vaak in de vorm van snelkookrijst. Deze snelkookrijst is al voorgekookt, waardoor de totale kooktijd wordt verkort.

  • Zilvervliesrijst: volkoren en onbewerkt waardoor het zijn smaak en voedingsstoffen behoudt
  • Basmatirijst: een lange en dunne korrel met een fijne geur
  • Pandanrijst: bekend om zijn lange korrel en een nootachtige smaak. Lijkt op basmatirijst, maar is iets dikker en minder droog
  • Risotto: een rondere korrel die een hoog percentage zetmeel bevat en daardoor veel natter en kleveriger is dan de voorgaande rijstsoorten
  • Gele rijst: gekleurd met de geelwortel (kurkuma) en het heeft een peperachtige smaak.
  • Zilvervliesrijst: ook wel bekend als bruine rijst. Het vliesje zit er nog omheen en het heeft een vollere smaak dan witte rijst

Is rijst gezond? Wat dacht je van bruine rijst?

Op de vraag “is rijst gezond?” is het antwoord ondertussen meer dan duidelijk, maar wat met bruine rijst? Bruine rijst is nog gezonder dan witte rijst. Aangezien sommige belangrijke voedingsstoffen te veel worden blootgesteld tijdens het productieproces van bruine rijst naar witte rijst, is het meer dan logisch dat bruine rijst gezonder is.
Bruine rijst staat bekend voor het voorkomen van dikke darmkanker.

Voordelen van rijst

Het fungeert als een goede energiebron voor het lichaam en het helpt voor een goede hersenfunctie. De reden waarom rijst zo een goede energiebron is, is dat het koolhydraten bevat. Uiteraard bevat rijst nog andere voordelen. Het is laag in zout en in vetgehalte, rijst bevat geen cholesterol en het bevat weinig suikers.

Mensen die een gezonder leven wensen, moeten zeker rijst toevoegen aan hun voedingspatroon. Het is verteerd zetmeel en rijk aan vezels. Ook voor de maag is rijst erg gunstig. Het helpt om intestinale zweren te genezen en voorkomen, alsook om diarree en andere maagklachten te verhelpen. Tevens bevat rijst belangrijke voedingsstoffen voor de tanden, het haar, de spieren, de botten en de nagels. Wat ook heel belangrijk is, is dat rijst helpt om de bloedsuiker onder controle te houden, alsook voor de cholesterol.
Is rijst gezond? Deze vraag werd meerdere keren gesteld en ondertussen is het antwoord meer dan duidelijk: ja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *