Vis word steeds populairder. In Nederland eten we jaarlijks 3,4 kilo vis per persoon. Dit lijkt een behoorlijke hoeveelheid, maar hiermee lopen we nog steeds achter op andere landen. Toch is vis nog lang niet zo populair als vlees, maar wint wel elk jaar een beetje terrein. Dit lijkt een gezonde ontwikkeling te zijn. Vis zit namelijk vol met vetzuren, die de kans op de hart en vaatziektes kleiner maken. Vlees heeft daarentegen geen vetzuren en meer vis eten kan dus bevorderlijk voor de gezondheid zijn. Daarnaast beschikt vis, net als vlees, over veel eiwitten. Vis is dus een uitstekende vleesvervanger. En daar komt nog eens bij dat vis over veel verschillende vitamines beschikt, wat vis best wel gezond maakt. Zo bevat vis vitamine A (belangrijk voor je ogen), vitamine D (belangrijk voor het functioneren van je hersenen) en vitamine B12 (van belang voor je zenuwstelsel).

In welke mate vis eten?

Vis is gezond, maar u moet het niet elke dag eten en ook niet in grote hoeveelheden. Wanneer je meer eet dan verstoort het je gezonde dieet, want vis bevat veel dioxines en PCB’s. Dit zijn chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn (met name op lange termijn). Aanbevolen is om twee maal per week een maaltijd met vis te nuttigen. Wanneer je tweemaal per week vis nuttigt krijg je voldoende visolie-vetzuren binnen. Het is belangrijk om tenminste één keer vette vis te eten. Onder vette vis verstaan we bijvoorbeeld zalm, tonijn of makreel. Met niet vette vis bedoelen we bijvoorbeeld kabeljauw of een scholletje. Per keer wordt geadviseerd om maximaal 200 gram te eten.

Bereidingswijze van vis

Vis kan op een heleboel manier klaar gemaakt worden:

  • Bakken in de pan of op de barbecue
  • Gefrituurd
  • Garen in de oven
  • Koken/ stomen

Vis is doorgaans een stuk sneller gaar dan vlees. Wanneer je het bakt of kookt is het meestal al binnen 3 minuten klaar en in de oven maximaal 20 minuten. Waar vaak niet aan gedacht wordt is stomen. Met deze kookmethode wordt geen extra vet gebruikt en wordt de vis heel egaal gegaard en het is ook nog eens erg makkelijk. Stommen is dus een extra gezonde manier om vis te bereiden.

Populairste vis

De populairste vissoorten welke in Nederland het meest gegeten wordt zijn: gerookte zalm, (gerookt, diepvries en vers), zoute haring, tonijn (blik), kibbeling (gebakken), visstick, mossel, kabeljauw en garnalen (diepvries).

Sausjes

Pas wel op met sausjes en de bereiding van de vis. Sausjes zijn doorgaans erg vet en heel erg zout. Het zou zonde zijn als u moeite doet gezond te eten en het vervolgens te niet doet met een simpel sausje. Met de bereiding moet u vooral oplette niet te veel boter te gebruiken. Twijfelt u? Neem dan olijfolie dan krijgt u minder ongezonde vetten binnen en is vis eten gezonder.

Vis is behoorlijk gezond als u het maximaal 2 keer per week eet én als u ervoor zorgt dat de bereiding en eventuele extra sausjes vetarm en zoutarm zijn. Als u deze stelregels in acht neemt, is vis een goede toevoeging op uw voeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *