Aardappels zitten vol met voedingsvezels, vitamine B6, vitamine C en kalium. Daarnaast bevatten aardappelen veel complexe koolhydraten (zetmeel). Het is wel belangrijk om te weten dat een aardappel zelf geen vet bevat en daardoor dus niet perse een dikmaker is. Verder is het een bron van antioxidanten die ervoor zorgen dat vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk worden gemaakt.

Aardappelen zijn ook onderdeel van de schijf van vijf en daarmee is het moeilijk te ontkennen dat aardappels ongezond zouden zijn. De schijf van vijf bestaat namelijk uit gezonde producten, welke allen benodigd zijn in een gezond voedingspatroon. Uiteraard moet alles wel met mate genuttigd worden.

Een vullend product

De aardappel is een vullend product. Net als rijst, pasta, granen en brood behoort het in dezelfde categorie. Deze producten zijn in principe ook vrij gezond, maar worden vaak door de verwerking toch ongezond. Denk hierbij aan aardappelkroketjes, frites en chips. Deze gerechten bestaan voor een groot gedeelte uit aardappel, maar zijn niet gezond te noemen. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid vet en zout welke worden toegevoegd. Hetzelfde geldt voor gebakken aardappeltjes. Vaak denkt men de verse aardappeltjes zelf wél gezond zouden zijn en frites bakken ongezond zou zijn. Voor de hoeveelheid vet en zout maakt het vrij weinig uit.

Aardappelen en stamppot

Gebruik bijvoorbeeld kruimige aardappels poffen of gebruiken voor een puree. Verder zijn er ook tal van opties om te variëren met verschillende soorten stamppot. Ben je van plan om een lekker stamppot te maken? Pas dan wel op met uw keuze voor het vlees, zorg dat je niet teveel zout gebruikt en maak de jus niet al te vet. Als je deze zaken in acht neemt dan zijn aardappels beslist gezond en zijn ze met een gerust hart te eten.

Vastkokende aardappels

Naast kruimige kun je ook kiezen voor vastkokende aardappels. Deze zijn prima te gebruiken in salades of in een wokgerecht. Uiteraard zijn ze ook voor de standaard aardappel, vlees en groente gebruiken. Hier geldt wederom dat je wel moet oppassen met het gebruik van andere producten in uw gerechten. Maar zolang er gelet wordt op zout en vet let s het geen probleem om op een gezonde en verantwoorde manier aardappels te eten.

Dagelijks nuttigen?

Het wordt aangeraden niet elke dag aardappels te eten. Dit is namelijk ongezond en een gevarieerde voeding is essentieel. Er wordt aanbevolen om ongeveer 2 à 3 keer per week aardappels te eten en per keer ongeveer 150 à 200 gram. Wanneer je 200 gram aardappels kookt krijg je ongeveer 150 calorieën binnen. Als men aan deze richtlijnen houdt dan is de oer-Hollandse aardappel niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *