Abrikozen zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. De abrikoos is een steenvrucht, die van origine uit China komt. Tegenwoordig groeien en bloeien ze voornamelijk in mediterrane landen. Abrikozen zijn caloriearme, maar vezelrijke vruchten. Hierdoor kun je er vrij veel van consumeren voordat het ongezond dreigt te worden. Je kunt verse abrikozen direct eten, maar je kunt ook kiezen voor de gedroogde variant. Daarnaast zijn er ook nog ongezwavelde abrikozen verkrijgbaar. Deze zijn enkel gedroogd en daarna niet meer behandeld. Ze hebben dus een geheel natuurlijk proces doorlopen en zijn daarom bruin of zwart van kleur.

Rijk aan vitamine E

Abrikozen zijn rijk aan vitamine E, wat het lichaam beschermt tegen ziektes. Zo is wetenschappelijk aangetoond dat een hoog gehalte vitamine E in het bloed helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast zorgt vitamine E er ook voor dat de vrije radicalen in het lichaam niet beschadigd worden. Vrije radicalen kunnen bijvoorbeeld beschadigd raken door roken of overmatig drank gebruik. Door veel abrikozen te eten en dus veel vitamine E binnen te krijgen, worden de vrije radicalen beschermt. Abrikozen hebben dus een goede invloed op uw gezondheid. Met andere woorden: abrikozen zijn gezond.

Daarnaast beschermen abrikozen het lichaam ook tegen verschillende vormen van kanker. Dit komt omdat abrikozen een bepaalde antioxidant bevatten: provitamine A. De provitamine zorgt ervoor dat de ontwikkeling van kankercellen wordt tegengegaan. Verder draagt provitamine A ook bij een gezonde huid. Nog een andere belangrijke voedingsstof is ijzer en daar zijn abrikozen rijk aan. IJzer is essentieel voor het transporteren van zuurstof via het bloed.

Bloeddruk

Niet alleen zorgen abrikozen ervoor dat het zuurstof beter door het lichaam wordt verspreid, maar ze  zorgen er ook voor dat de bloeddruk omlaag wordt gebracht. Dit komt door de kalium die abrikozen bevatten. Veel mensen kampen met een hoge bloeddruk door stress, verkeerd eten of een combinatie daarvan. Mocht u het gevoel hebben dat u daar ook last van heeft, neem dan gerust een aantal abrikozen. U zult merken dat u zich steeds een beetje beter zult gaan voelen. Ook bij anemie of bloedarmoede zijn abrikozen een goede keuze, want ze bevatten namelijk voldoende koper.

Darmproblemen

Abrikozen werken tegen darmproblemen en ze zorgen ervoor dat u minder snel ziek wordt. Daarnaast zitten er allerlei goede voedingsstoffen in die verschillende positieve uitwerkingen hebben op uw gezondheid, zoals provitamine A, ijzer, kalium en vitamine E. Abrikozen zijn dus in feite best wel gezond. Zorg ervoor dat u elke dag ongeveer 1 à 2 handjes vol met abrikozen eet en u zult merken dat eventuele darmproblemen of hoge bloeddrukklachten snel minder zullen worden.

Superfood

Naast het feit dat een abrikoos lekker is, is het dus ook nog eens gezond! Het bevat veel vitaminen en mineralen en is goed voor je darmen en bloeddruk. Daarnaast helpt het ook tegen staar en anemie. Daarom wordt deze fruitsoort ook wel eens gerekend tot superfood.

2 Comments

  1. Jan vdP schreef:

    Ik zou graag weten of abrikozen gezond zijn tegen maculadegeneratie

  2. C Weber schreef:

    Als 86 jarige vrouw met voedselintoleranties mag ik o.a. geen melkproducten en WEL abrikozen. Sinds 15 jaar eet ik dagelijks een toetje van abrikozen en verse appels. Still going strong.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *