Bananen

Afbeelding: tros bananen

Bananen zijn makkelijk mee te nemen en lekker als tussendoortje. Veel mensen gebruik ze om na het sporten weer op kracht te komen. Maar hoe gezond zijn bananen eigenlijk? Het is lastig te zeggen, want de uitwerking van bananen verschilt van mens tot mens, maar we kunnen je wel een goede richtlijn geven. Verder wordt er vaak gezegd dat het echte dikmakers zijn (net zoals aardappelen). Maar is dat ook zo? Graag geven we je in dit artikel meer informatie over de (on)gezondheid van bananen.

Invloed op gezondheid

Een banaan is vooral erg gezond vanwege de vitamines, het kalium gehalte (465 mg per banaan) en de foliumzuren. Bananen zijn vooral een bron van vitamine B6, ook wel bekend als pyridoxine. Deze vitamine is van belang voor een groot aantal basisprocessen in het lichaam. Bananen zorgen voor een goede weerstand, een verlaging van de bloeddruk en ze verlagen het cholesterol gehalte een klein beetje. Verder bevatten bananen een grote hoeveelheid vezels, wat de spijsvertering en darmflora ten goede komt. Deze grote hoeveelheid aan vezels geven een vol en verzadigd gevoel, maar zijn zeker niet dikmakend. Een banaan bevat ongeveer zo’n 110 kcal, dit is relatief laag te noemen. Sommige mensen gebruiken ze ook als vervanging van brood, maar dan moet er wel erg veel van gegeten worden. Dit is op zich niet slecht, maar kan wel voor verstopping zorgen.

Groene bananen?

Pas wel op met bananen. Gele bananen zijn namelijk veel minder gezond dan bananen die net groen af zijn. Dit heeft te maken met het suiker gehalte van de banaan. Een gele banaan heeft veel meer suiker dan een jongere. Een groene banaan bevat ongeveer 1% suiker, dit percentage kan wel oplopen tot 20% voor een gele rijpe banaan. Het is daarom gezonder om een jonge banaan te eten, maar een gele banaan is op zich niet slecht voor je. Stel dat u bijvoorbeeld een pannenkoek wil maken dan zou u kunnen overwegen om er een gele banaan op  te doen in plaats van stroop of suiker. Het is namelijk wel een gezonde suiker.

Bananen worden vaak door sporters gegeten of door mensen welke een zware fysieke prestatie moeten leveren. Bananen geven namelijk snel een energieboost. Bananen kunnen dus op meerdere manieren gezond zijn en mensen voorzien van energie.

Soorten bananen

Er zijn verschillende soorten bananen verkrijgbaar, maar in Nederland is de Giant Cavendish veruit het populairst. Deze gele en licht gebogen soort van 15 tot 30 cm is rijp het lekkerst. Daarnaast bestaan er ook nog de varianten: de bakbanaan, de babybanaan, de rode banaan en de appelbanaan. De bakbanaan of baka bana moet eerst gebakken worden voordat je hem kan eten. Deze baka bana is verkrijgbaar in diverse supermarkten en vrijwel alle toko’s en ook de babybanaan is goed verkrijgbaar. De babybanaan is een klein banaantje van zo’n 7 cm en is erg zoet. De rode banaan en appelbanaan zijn in Nederland slecht verkrijgbaar.

Bananendieet

Misschien heb je er al wel eens van gehoord: het bananendieet. Dit dieet is afkomstig uit Japan en geniet daar ook enige populariteit. Dus ben je aan de lijn, dan kan dit ook iets voor jouw zijn. Het is bij dit dieet van belang dat je de dag start met minimaal 1 banaan. Daarbij mag je wel wat water nuttigen, maar voor de rest niets. Het voordeel hiervan is dat de stofwisseling en spijsvertering direct op gang komt. Daarnaast krijg je een voldaan gevoel, omdat de banaan veel vezels bevat. De rest van de dag mag je (bijna) zelf weten wat je eet, waardoor dit veel minder aanvoelt als een ‘echt’ dieet. Het is alleen belangrijk dat je geen zuivelproducten eet. Ook alcoholische dranken moet je met mate nuttigen. Verder moet je goed naar je lichaam luisteren en je nooit te vol eten. Probeer je zoveel mogelijk aan deze regels te houden en je zult hier resultaat van zien en ook daadwerkelijk afvallen.

Zwangerschap

Als je zwanger bent doe je er goed aan om ook bananen te eten. Ze zorgen er namelijk voor dat de bloedsuikerspiegel in het bloed stabiel blijft. Hierdoor heb je minder grote kans op ochtend misselijkheid. Je kunt de banaan ook verwerken in yoghurt, waardoor je ook nog extra zuivel tot je neemt.

Gebakjes en toetjes

Natuurlijk kun je een banaan zo eten, maar het is ook mogelijk om hem te bakken, koken of frituren. Daarnaast bestaan er ook allerlei gebakjes en toetjes met banaan. Dit lijkt gezond, maar hier worden vaak grote hoeveelheden extra suiker, boter en andere ongezonde ingrediënten aan toegevoegd. Dit is niet verstandig om te eten als u bezig bent met een gezond dieet. Bananen kunnen het beste plain  gegeten worden zonder poespas. Er zijn wel enkele recepten die bananen wel op een gezonde manier verwerken. Mocht u deze gezondere varianten niet kunnen vinden, dan is het natuurlijk ook leuk om zelf te gaan experimenteren. Houd daarbij de eerder genoemde tips in uw achterhoofd en let er dus op wat er niet allerlei ongezonde zoete toevoegingen worden gedaan.

Kortom: bananen zijn in principe best gezond als je ze eet als nog jong zijn (beter te groen als te geel). Probeer ze niet te verwerken in een recept, aangezien hier vaak veel suikers aan toegevoegd worden.

1 Comment

  1. Vanessa mangoenkarijo schreef:

    Maar is het ook gezond om banaan aan baby’s te geven ☺ en heeft het alleen vitamine B6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *