noten-gezondTegenwoordig zijn veel mensen in de weer met hun gezondheid: fanatieke sporters, allerlei diëten of misschien wel een combinatie van beide. Ongetwijfeld kent u het uit uw eigen omgeving. Mocht u zelf ook bewust bezig zijn met uw voeding dan zal het komende erg interessant voor u zijn. We gaan het hebben over de noten en met name of noten wel gezond zijn.

 

Er zijn verschillende type noten te onderscheiden:

  • Amandelen
  • Cashewnoten
  • Hazelnoten
  • Paranoten
  • Pecannoten
  • Macadamianoten
  • Pistachenoten
  • Walnoten

Op zich zijn noten erg gezond. Ondanks dat ze veel vet bevatten, zijn noten erg gezond en een goede toevoeging op een uitgebalanceerd dieet. Zo bestaat het grootste gedeelde van noten uit onverzadigde vetten, wat ervoor zorgt dat uw cholesterol omlaag zal gaan en dat de hormoonhuishouding in balans blijft. Indirect kunt u dus met geregeld noten eten de kans op hart- en vaatziektes verkleinen.

Eiwitten, vitamines en mineralen

Verder bevatten de meeste noten relatief veel eiwitten. Het is daardoor ook goede toevoeging op uw voeding als u bijvoorbeeld geen vlees eet of als u erover nadenkt om minder vlees te gaan eten. Noten zijn namelijk een prima vleesvervanger, mits het gewoon rauw gegeten wordt. Mocht je de noten gaan verhitten of frituren, dan gaat een groot deel van de goede voedingsstoffen verloren. Een nadeel is wel dat u vrij grote hoeveelheid noten zou moeten eten als noten uw eiwitten tekort zou moeten opvangen. Op zich is een dergelijke hoeveelheid nog niet zo erg, maar het brengt wel veel extra calorieën met zich mee.

Ook zitten noten bomvol vitamines en mineralen die erg gezond zijn. In amandelen zitten bijvoorbeeld calcium, vitamine c, fosfor, magnesium en ijzer. Maar wat dacht je van hazelnoten? Deze noten zijn een bron van calcium, eiwitten, foliumzuur, fosfor, magnesium, vitamine b1 en zink. Verder hebben noten ook goede invloed op de werking van de hersens, het zenuwsysteem en de bloeddruk, mits u geen gezouten noten gebruikt.

Kcal.EiwitVetVerzadigd vetKoolhydratenVezels
Amandelen58019554514
Cashewnoten620195110228
Hazelnoten6901469568
Walnoten6901568588

 

Zijn pinda’s ook noten?

Vaak worden pinda’s onterecht ook tot de noten gerekend. Dit zijn echter geen noten, maar peulvruchten. Toch hebben pinda’s wel een soortgelijke positieve invloed op uw gezondheid als noten. Daarnaast bevatten pinda’s ook veel eiwitten en zijn net als noten behoorlijk calorierijk. Dus ondanks dat het eigenlijk geen noten zijn, hoeft u ze niet per se uit een notenmix te halen als u gezond wil gaan leven.

Noten zijn dus eigenlijk best wel gezond. Hoeveel u er moet per dag zou moeten eten, verschilt natuurlijk per persoon. Maar om u toch enigszins te helpen: gemiddeld genomen is 30 à 40 gram per dag als vlees vervanger genoeg. Mocht u het meer als snack willen nuttigen dan zijn twee handjes afdoende. Noten zijn dus met mate zeker een gezonde component voor uw voeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *