Olijven staan bekend als erg gezond en je kunt ze lekker door het eten doen, maar ook als tussendoortje nuttigen. Ben je aan het lijnen? Neem dan regelmatig een olijf. Groene en zwarte olijven bevatten namelijk weinig calorieën, maar hebben wel een positief effect op de afbraak van lichaamsvet. Niet alleen olijven, maar ook olijfolie heeft dezelfde werking. Daarbij komt ook nog eens dat olijven de aanmaak van serotonine simuleert. Dit stofje geeft het lichaam een signaal dat je vol zit en daardoor ga je minder eten.

Goede ogen

Olijven zijn gezond voor de ogen. Vitamine A is essentieel voor gezonde ogen. Dit heeft te maken met de werkingen van de ogen. Een van de belangrijkste onderdelen van het kijken is het onderscheidt tussen licht en donker. Dit maakt dat me diepte kunnen zien, dat we kunnen timen en nog veel meer. Het daarom erg belangrijk genoeg vitamine A binnen te krijgen. Olijven zijn een uitstekende bron om aan uw dagelijkse hoeveelheid vitamine A te komen. Als u naast een gevarieerde voeding ook nog elke dag een aantal olijven eet dan krijgt u genoeg vitamine A binnen voor goede ogen.

Goed voor de huid

Naast de ogen zijn olijven ook goed voor de huid. Dit komt door de vetzuren en de antioxidanten in de olijf. De belangrijkste antioxidant is de vitamine E. Deze beschermt uw huid tegen UV straling, maar ook tegen veroudering van de huid en huidkanker. Daarom worden er ook vaak olijven verwerkt in huidcrèmes die veroudering tegen moeten gaan.  Olijven zijn dus ook erg gezond voor de huid.

Hart en vaatziektes

Ook helpen olijven tegen hart en vaatziektes. Door de grote hoeveelheid onverzadigde vetten wordt het cholesterol gehalte omlaag gebracht, waardoor de aderen en het hart beter kunnen functioneren en een verhoogde bloeddruk tegengaan. Een te hoog cholesterol gehalte is erg ongezond omdat de aderen kunnen dichtslippen of dat een kleine bloedprop al voor grote problemen kan zorgen met soms zelfs de dood als gevolg. Daarom is het raadzaam om producten als olijven te eten. Ook zijn er verschillende wetenschappers die beweren dat een olijf net zo goed werkt als een paracetamol. Dus ben je op zoek naar een goede pijnbestrijder? Denk dan eens aan olijven.

Voedingswaarde

Olijven bevatten de vitamines: A, B1, B2, B6, B11, B12, C, D en E. Daarnaast bevatten olijven ook verschillende mineralen en spoorelementen zoals: calcium, kalium en ijzer en zijn hierdoor dus best gezond. Wanneer je 100 gram aan olijven eet krijg je 136 calorieën binnen, 14 gram vet (waarvan 2,5 gram verzadigd), 1,4 gram eiwit en nauwelijks koolhydraten (<0,5 gram).

Olijven in warme en koude gerechten

Olijven zijn op verschillende manieren te verwerken in de gerechten. De komen zowel in de koude als warme gerechten goed tot hun recht. Maar ook als snack is het lekker. In plaats van een schaaltje chips kunt u overwegen dat schaaltje met olijven te vullen.

Olijven zijn goed voor het hele lichaam, makkelijk te eten en erg lekker. Bovendien zijn ze bijna geheel vrij van cholesterol, koolhydraten en natrium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *